Podle starosty městské části Pavla Tyralíka už zástupci radnice investora oslovili s dotazem, zda je ochotný stanici prodat. „Nabídli jsme přibližně deset milionů korun," vyčíslil Tyralík. Suma odpovídá ceně, za kterou současný majitel budovu a okolní pozemky pořídil. Za stavbu nemá platit městská část, ale Brno.

Čtěte také: Stavba bytového domu zhorší dopravu i kvalitu bydlení, bojí se lidé ze sídliště

Podle starosty ovšem má developerská firma Půdy Brno spíše zájem o směnu za jiné pozemky ve městě. Její jednatel Petr Šustek to nepotvrdil. „Nebudu se k tomu vyjadřovat," odmítl reagovat Šustek.

Budovu koupil od Brněnských tepláren v roce 2014 a začal na místě připravovat stavbu bytového domu. Proti tomu se ale mezi místními loni v létě zvedla vlna odporu.

Lidem žijícím na sídlišti vadilo, že tam ubudou parkovací místa a přibude doprava v již teď kritickém místě. „Poblíž je škola a dvě školky pro sedm set dětí. Nedokážu si představit, jaké by pro ně bylo, kdyby tam dělníci bagrovali dvě podzemní patra a hlínu odváželi okolo nákladními auty. Jde nám o jejich bezpečnost a zdraví," řekla za tamní obyvatele Silvie Mrkvanová. Vůči výstavbě měli lidé také řadu dalších námitek.

Dům v Plovdivské
⋅ Investor plánuje postavit bytový dům na místě bývalé výměníkové stanice v žabovřeské Plovdivské ulici.
⋅ Petici proti jeho plánu podepsalo 700 lidí.
⋅ Vadí jim, že v lokalitě ubude parkovacích míst a že stavba a s ní spojená nákladní doprava ovlivní život dětí v tamních školkách a škole.
⋅ Radnice přišla s nápadem, že budovu stanice odkoupí od developera a na místo se přesune centrum volného času.

DĚTSKÉ CENTRUM

Pokud budou jednání s firmou úspěšná, chce prostor v bývalé výměníkové stanici vedení radnice nabídnout centru volného času Lata. To v současnosti sídlí v budově nedaleké waldorfské základní školy a školky. Její budova už ale má téměř plnou kapacitu a vedení řeší, kam umístit další žáky. „Deset z dvanácti našich kmenových učeben už máme obsazených. Letos jsme otevřeli dvě třídy v prvním ročníku a stejný zájem rodičů očekáváme i příští rok. Následující rok tedy dojdou volné prostory," vysvětlil problém ředitel školy Tomáš Jedlička.

Přečtěte si: Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí