Hodit si králičím bobkem na cíl nebo vidlemi do dálky, zalyžovat si v létě nebo složit hlavu na plážový písek, když venku vládne mráz. To všechno si mohou mezi popíjením piva vyzkoušet hosté Občerstvovny u Jeroušků v Rozdrojovicích na Brněnsku. Její majitel Petr Jeroušek se totiž rozhodl lákat hosty originálními akcemi. I proto zvítězil v jihomoravském kole soutěže Živnostník roku 2008.

„Občerstvovnu jsme se sestrou zdědili po otci před dvěma roky. Původně si ji postavil pro zábavu do důchodu,“ popsal úspěšný podnikatel svou cestu k hospodskému řemeslu. S pořádáním svérázných akcí začal hned poté, co restauraci zrekonstruoval. Poprvé se hosté, nebo jak říká Jeroušek pacienti, vydali na lyže. V září. „Nejhorší je, když nám na takovou Zlatou lyži napadne sníh,“ žertuje Jeroušek, který od té doby pořádal letní lyžařský závod ještě dvakrát.

Další nápady přišly vzápětí. Na konci zimy navezli dělníci do hospody čtyři tuny písku. Když rtuť teploměru venku klesla pod nulu, lidé si u Jeroušků užívali plážové pohody. „Pak už šly akce ráz na ráz. Vánoce a Silvestr v červenci, taneční párty a´la šedesátá léta nebo Mikulášská nadílka,“ vyjmenoval hospodský.

Nejraději má prý takzvaný Vidlácký víceboj, při kterém soutěžící zápasí v „tradičních“ vesnických disciplínách: hází vidlemi do dálky, králičími bobky do necek nebo se nacpávají chlebem na čas. „Řídíme se heslem, že čím podivnější akce je, tím víc nás baví,“ směje se Jeroušek.

O úspěchu originálního programu v Občerstvovně svědčí návštěvnost akcí. Na ně některé z nich třeba přijíždějí nadšenci až z Prahy.

Do soutěže Živnostník roku se rozdrojovický podnikatel přihlásil doslova za pět minut dvanáct v den uzávěrky. Podle něj šlo spíš o legraci a nic si od své účasti nesliboval. „Nikomu jsem o přihlášce neřekl. Když jsme jeli se ženou a dcerami na vyhlášení, vůbec nevěděly, o co jde,“ vypráví Jeroušek. Nakonec zvítězil a dostal se tak do celostátního kola soutěže. Na porotu zapůsobil mimo jiné tím, že akcemi v Občerstvovně rozvíjí život na venkově.

„Nevím jestli mi vítězství přinese nějaký užitek, ale hodně mě potěšilo,“ říká muž, který rozděluje téměř veškerý svůj čas mezi vedení hospody a každodenní práci ve vinařské firmě. Finále ho společně s dalšími třinácti vítězi z dalších krajů čeká dvacátého listopadu v Praze.

JAN PACAS