„Zájem je obrovský. Zatím jsme zaznamenali nárůst padesát procent oproti loňsku," oznámil majitel firmy Martin Baráček.

Na svých internetových stránkách nabízí více než dvacet druhů ryb a mořských plodů. „Nejvíce se prodávají lososi a hned po nich samozřejmě kapři. Nabízíme je kuchané anebo třeba jenom hlavu, vnitřnosti nebo filet," vypočetl Baráček. Cena je 158 korun za kilogram.

Vzhledem k velkému zájmu Bartáček doporučuje koupit si ryby s předstihem. „Přijít k nám na pobočku den před Štědrým dnem a chtít rybu by byla loterie. Sice jsme předzásobení především lososy, o které je největší zájem po celý rok, ale slíbit, že uspokojíme všechny zákazníky, nemůžeme," upozornil Bartáček.

Rezervaci přes internet využila také Brňanka Klára Wagnerová. „Objednat si rybu a třiadvacátého prosince si ji vyzvednout je fajn nápad. Nebudu muset běhat po Brně a obávat se, že ji neseženu," uvedla žena.

Lidé, kteří chtějí mít jistotu koupě kapra krátce před Štědrým dnem, by měli vsadit na klasický venkovní prodej. Ten začal v Brně tento týden a bude pokračovat až do Štědrého dne. „Tradičně prodáváme ryby na Dornychu před Teskem, u Nákupního centra v Králově Poli anebo u Bauhausu na Heršpické," řekl obchodní náměstek Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek.

Dodal, že ceny se od loňského roku nezměnily. „V Brně prodáváme kapry v cenové relaci dvaadevadesát až osmadevadesát korun," dodal Míšek. „I když lidé přijdou na poslední chvíli, rybu určitě seženou," uzavřel.

To v úterý potvrdili i prodejci Pohořelických kaprů u stánku na Dornychu. V jednu hodinu odpoledne tam bylo liduprázdno a ve dvou kádích se tísnilo několik desítek kaprů. „Zájem bude větší až se přiblíží Štědrý den. Dnes od rána jsme prodali kolem dvacet ryb," řekl jeden ze dvou prodejců.

„Budete tu i koncem týdně?" zahlaholil starší muž, který byl na vánočních nákupech v nedalekém nákupním centru. „Ano, budeme tu i na Štědrý den ráno," odpověděl s úsměvem prodejce.

„Jíst kapra na Vánoce je u nás tradice. Štědrovečerní večeři si bez něj nedovedu představit," řekl Brňan Roman Kučera, který dodal, že kapra si vždy kupuje dva nebo tři dny před Vánocemi.

Ne všichni lidé ovšem zasednou ke štědrovečerní večeři doma. A brněnské podniky na to reagují. Restaurace Il Mercato na Zelném trhu se přizpůsobuje poptávce a nabízí štědrovečerní menu. Na programu je losos s okurkovým dresinkem, rybí polévka s jikrami, zeleninou a máslovými krutony, houbový Kuba a variace tradičního smaženého kapra a kapra po mlynářsku s bramborovým salátem s majonézou. Zájemci o štědrovečerní menu zaplatí devětset padesát korun.

Šéfkuchař a majitel restaurace Riccardo Lucque uvedl. „Sváteční menu bylo připraveno z těch nejlepších ingrediencí a kombinují italskou a českou kuchyni s cílem vzájemného respektování tradic Vánoc," uvedl Lucque.