Švédští útočníci na hrad táhnout od Husovy ulice, brzy je jich plný kopec. „Letos máme rekordní účast 240 lidí, z toho asi 193 bojujících. Máme tady i markytánky, které se o vojáky starají, a tentokrát mají velký úkol - zabránit divákům, aby se připletli do bitvy, protože nemáme žádné vyhrazené bojiště,“ říká za organizátory Marek Rotschein.

Žádné konkrétní vojenské události se tentokrát při rekonstrukci nedrží. „Soustředíme se obecně na střet švédského a brněnského vojska,“ dodává.

Jako každý rok, i letos vojenské řeži mezi Švédy a Brňany přihlíží Helena Hájková se svými dvěma syny a celou rodinou. „Rok od roku je bitva lepší, pamatuji si, že zhruba před deseti lety byla vojáků jen třetina. Pokaždé se navíc snaží, aby byla jiná, loni třeba byli na koních. Synům se líbí, jen s mladším, dvouletým, musím odcházet kvůli hlasitým ránám. Ale loni mu nevadily, tak příští rok to bude zase jiné,“ popisuje.

Samec ledního medvěda Umca v brněnské zoo. Uhynul v sobotu 18. srpna.
Brněnskou zoo zahalil smutek. Lední medvěd Umca uhynul, měl problémy se zuby



Útočící vojska se k hradu nebezpečně přibližují. „Tady sedět nemůžeš, půjdou tudy vojáci. Utíkej k rodičům!“ protne vzduch plný výstřelů hlas jedné z markytánek. Napomíná chlapce sedícího příliš blízko trávníku, kam se za okamžik vojáci přesouvají.

V uniformě polských lisovčíků se oblaky dýmu na bojišti prodírá i Brňan Vít Odstrčil, který se vojenské historii a bitvám věnuje už pětadvacet let. „Vedl jsem děti na táborech a stejně jsem začal vést i dospělé. Vojenská historie je náš koníček, takže přes ni jsem se k bitvám dostal. Je to pro mě odtržení od běžného života, takový druhý alternativní život,“ usmívá se.

Ilustrační foto.
Vesnické tradice hodů drží hlavně okrajové části Brna. V Komíně staví máju ručně



Tréninky na bitvy podle něj nejsou nutné. „Na bitvách za třicetileté války se podílí dva typy lidí. Šermíři, kteří mají vlastní vystoupení a na to trénují. Lidi, kteří jezdí pouze na bitvy, je cvičit nemusí. Jsou většinou podobné, takže když si ji člověk jednou nacvičí, zapamatuje si to. Cvičíme jen nováčky, kteří k nám přijdou,“ vysvětluje dál Odstrčil.

Švédská armáda se probíjí až k hradbám Špilberka. Diváci tají dech, nepřátelé hradby neúnavně ostřelují děly. Když se příblíží téměř na dosah, začínají znít zvony. Bitva končí. Ani letos, při jejím pětadvacátém ročníku, Brno Švédové nedobývají.

Na brněnské výstaviště se vrátí socha prezidenta Masaryka
Třímetrový robot před zraky lidí vytvoří sochu Masaryka