Pozemkové úpravy, podobné těm z Velkých Němčic, chystá ministerstvo zemědělství kvůli prognóze klimatických podmínek ve druhé polovině jednadvacátého století. Z té plyne, že se lidé musí zaměřit na dlouhodobé zadržení vody v krajině i řešení závlahových systémů a zdrojů závlahové vody. „Musíme se do budoucna více soustředit i na problematiku sucha. Změny nám umožní lépe se vyrovnávat s klimatickými a hydrologickými extrémy, tedy suchem i povodněmi,“ podotkl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle hlavního koordinátora projektu Intersucho Miroslava Trnky je důležité, aby kroky k zajištění dostatku vody byly postupné. „Je dobře, že pozemkový úřad cílí na nejohroženější území. Prioritu v těchto opatřeních by měl mít hlavně Jihomoravský kraj, zvláště pak Břeclavsko, Znojemsko a Hodonínsko,“ reagoval.

Parkoviště u Hokejových hal dětí a mládeže v Brně je dočasně uzavřené.
Ultimátum Procházkovi uplynulo. Bloky stále brání parkování

Státní pozemkový úřad spolupracuje s obcemi na jihu Moravy už nyní, úřad má například zaplatit rybník ve Velkých Němčicích. „Už máme projekt. Rybník bude mít asi šest hektarů se dvěma ostrůvky. Předpokládané náklady jsou osmnáct milionů korun,“ přiblížil starosta Smetana.

Do roku 2022 plánuje úřad v kraji minimálně čtyři projekty vodohospodářských opatření za asi šedesát milionů korun v okresech Hodonín, Blansko a Brno-venkov. „Dále máme připravených šest projektů pro možné protierozní a protipovodňová opatření za asi sedmdesát milionů korun,“ uvedla mluvčí úřadu Lenka Růžková.

Nový rybník chtěli i Želeticích na Hodonínsku. „Měl ho stavět pozemkový úřad, ale vyskytly se tam problémy. Čekáme, až k tomu dá úřad stanovisko, nyní projekt zkoumá,“ řekl starosta Pavel Planeta.

Pozemkové úpravy mají také pomoci k rozvoji závlah. Ty jsou na jihu Moravy už delší dobu ve špatném stavu. „Momentálně jsou využívané jen závlahy ze závlahové nádrže v Blatnici a malokapacitní u zelinářů v Mikulčicích. Jinak prakticky zanikly,“ postěžoval si například šéf hodonínské okresní agrární komory Petr Chaloupka.

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.
Nezaměstnanost na jižní Moravě stoupla. Můžou za to mrazy, říká ekonom

K obnově závlahových systémů a zdrojů závlahové vody je však skeptický. „Je to mlácení prázdné slámy. V první řadě je potřeba změnit zákony. Aby se mohly závlahy budovat, musí souhlasit všichni s prodejem pozemků, jinak je konec,“ uvedl.

Pozemkové úpravy


Ministerstvo zemědělství upraví právní vztahy k pozemkům. Více se při tom zaměří na dlouhodobé zadržení vody v krajině. Součástí bude i řešení závlahových systémů a zdrojů závlahové vody.

Cílem změn je, aby se krajina lépe připravila na klimatické podmínky předpokládané pro období po roce 2050.
Státní pozemkový úřad do roku 2022 plánuje minimálně čtyři projekty vodohospodářských opatření za asi šedesát milionů korun v okresech Hodonín, Blansko a Brno.

Dále úřad připravil projekty pro možné protierozní a protipovodňové opatření za asi sedmdesát milionů.

Ty nejlepší z českých kalendářů dostaly své ocenění ve čtvrtek na vyhlášení soutěže Kalendář roku 2019.
Kalendář roku zachycuje portréty lidí, kteří se hlásí k sokolské Věrné gardě