Lidem už připadá čekání na proměnu uličky u obchodního domu Centrum dlouhé. „Tržnice mi připadá jako podivná vzpomínka na devadesátá léta minulého století. Podle mne ale do současnosti nepatří. Ale i přes sliby stále zůstává," řekl Roman Doležal z Brna.

Místo se nelíbí ani novému starostovi Brna-středu Martinu Landovi. „Je to smutné místo. Podle mne by tam nic podobného být nemělo. Naopak by se mi tam líbila třeba zahrádka, kde by byl společenský život," uvedl starosta.

Město kvůli Pohořelci vedlo s majitelem Pliskou několik soudních sporů. Ty skončily patem. Soud sice nepravomocně rozhodl, že trhovci musejí zmizet z parcel kolem stánků. Pliska má zase v rukou pravomocný rozsudek, podle nějž jsou stánky zapsané v katastru jako trvalé a město je nemůže odstranit. „Je to pat. Ani já teď nemohu do tržnice investovat. Přitom jsem z ní chtěl udělat něco hezčího. I proto jsem kontaktoval jak nové vedení Brna, tak Brna-středu se žádostí o schůzku," sdělil Rovnosti podnikatel.

Ten zároveň věří, že podle nového občanského zákoníku má právo na odkoupení pozemků pod svými stavbami. A dožaduje se toho taktéž u soudu. „Ale jsem i ochotný stánky městu prodat. Podle znaleckého posudku za nejméně deset milionů korun. Je to paradox, v roce 2008 jsem je nabízel za 1,3 milionu," vypočetl Pliska.

Majetková náměstkyně primátora Klára Liptáková považuje cenu za přemrštěnou. „Vždy se ráda dohodnu. Ale tohle je neakceptovatelné. Znamená to, že nezbývá nic jiného, než se dále soudit," prohlásila.

Smířlivější je starosta Landa. „S Pliskou se určitě sejdeme. Soudy většinou nic nevyřeší," myslí si.

Podobné spory vede Pliska i kvůli podchodu. I z něj chce město stánky vystěhovat, jenže podle soudu není jisté, zda je vůbec majitelem podchodu a na vystěhování má právo. „V tomto případě se město chová až mafiánsky. Chtěli mi odstřihnout elektřinu, zabránilo jim v tom soudní předběžné opatření," poznamenal Pliska.

Náměstkyně slova o mafiánském postupu odmítá. „Pliskovi skončila nájemní smlouva a měl se odstěhovat. Je jasné, že využijeme všechny prostředky k tomu, abychom toho dosáhli. Divné je, že soud vyslyšel jeho argumenty. Začínám pochybovat, že žijeme v právním státě," uvedla Liptáková.

Další soudy vede Pliska s městem kvůli trafice na starém autobusovém nádraží. Jednak i tam si chce vymoci odkup pozemků, na druhé straně po něm Brno požaduje 800 tisíc korun za nájem části pozemku.