„Takzvaná alkokára zkresluje reakce řidičů. Každý člověk si může vyzkoušet, jak na by na něj alkohol za volantem působil,“ vysvětlila Radka Beranová z pořádající Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Jízdu „pod vlivem“ si při akci Bezpečnost za volantem vyzkoušel i Milan Pazdera. „Reakce to zkresluje skutečně hodně. Myslím, že by si to měli vyzkoušet hlavně mladí, aby věděli, že jet domů z hospody v autě není jen tak,“ uvedl Pazdera poté, co s obtížemi prokličkoval připravenou trasu.

Kromě jízdy v „alkokáře“ si od deseti do čtrnácti hodin mohli Brňané vyzkoušet i chůzi s takzvanými alkobrýlemi. Pohled přes ně má simulovat pohled člověka až s dvěma promile alkoholu v krvi.

Návštěvníky akce, kterých bylo přes celý den i přes špatné počasí kolem čtyř set, zaujal i cvičný zásah záchranářů a policistů u nehody auta s chodcem. Zranění figurantů vypadala skutečně věrohodně. „Když jsem to viděla, tak jsem přestala jíst,“ smála se Sandra Neumanová. „Ale určitě je taková akce prospěšná. Je dobře, že lidé mohou vidět, jak se má dělat první pomoc,“ uznala dívka.

Akci Bezpečnost za volantem mohou Brňané navštívit i ve čtvrtek. V ulici Dornych u bočního vchodu do Galerie Vaňkovka pro ně bude připraven stejný program jako dnes od dvanácti do šestnácti hodin. Ukázky zásahu záchranářů jsou pak plánované na třináctou a patnáctou hodinu.

UPOZORNĚNÍ: Galerie obsahuje fotografie simulovaných zranění, některé z nich jsou poměrně drastické.