Na venkovní ploše stojí v několika řadách pečlivě srovnané všechny typy brněnských autobusů. Od těch nejstarších až po ty nejnovější poháněné stlačeným zemním plynem. Některé z nich mají otevřené dveře a zvou návštěvníky k prohlídce. Toho využívají především děti. „Až vyrostu, chci být řidič autobusu, maminko," křičí od volantu šestiletý Lukáš Straka. Největší radost má z toho, že si může hlasitě zatroubit na klakson. Rázem se mu z dalších tří autobusů ozývá hlasitá odpověď.

Obloha je stále zatažená a spoustu lidí tak míří do útrob opravárenské haly, kde se mohou nejenom ukrýt před deštěm, ale také podívat pod kapotu různých typů autobusů nebo se posadit do jejich zmenšených maket. „Nenastupujte prosím, vůz je obsazen," zní z amplionu ve vedlejší místnosti nejznámější brněnský hlas Jarmily Černocké. Lidé si mohou pouštět známá i méně známá hlášení z brněnské dopravy anebo na digitálním panelu vyzkoušet programování zastávek.

Největší nával je v rohu místnosti, kde je malý stánek s vyřazenými předměty z dopravního podniku. „Koupil jsem si hned tři cedule," chlubí se Břetislav Moravec a ukazuje nové úlovky s nápisy Hlavní nádraží, Linka 84 a s piktogramem autobusu. Není na podobné akci poprvé. „Jsem sběratel a vím, že člověk si musí pospíšit, když chce získat ty nejlepší kousky. Rychle mizí a pak už není z čeho vybírat," vysvětluje s úsměvem a spokojeně míří po trase prohlídky do servisní haly, kde se mechanici o vozy denně starají.

Hala je průchozí a z venku sem začíná svítit slunce. Krátce před jednou hodinou déšť úplně přestane, začíná se oteplovat a k plničce CNG se pomalu trousí desítky lidí, které zajímá, jak řidiči plní autobusy stlačeným zemním plynem. Celý proces trvá jenom chvilku, po deseti minutách je hotovo.

Před branou areálu zastavují další historické autobusy, aby přivezly nové zájemce a odvezly ty, kteří už mají prohlídku za sebou. „Mamko, hned jak přijdeme domů, postavíme si ten model autobusu, co jsme si koupili, viď?" těší se čtyřletý Tomáš Dvořák, když s rodiči opouští areál slatinské vozovny.