Na osmnáctý ročník čtyřdenního veletrhu dorazil ve čtvrtek například Jaroslav Dvořák. „Cítím se jak dítě v hračkárně. Jsou tu nádherné vozy precizně vymakané. Budu mít problém si vybrat. Uvažuji o koupi svého prvního obytného přívěsu, ve kterém budeme s přítelkyní cestovat různě do přírody, abychom si odpočinuli od lidí,“ svěřil se Dvořák.


Není sám. Načerpat inspiraci přišel i Václav Kovařík. „Aktuálně si předělávám dodávku tak, aby tam bylo místo na spaní, vaření a osobní hygienu. Hledám zde tipy, co bych tam mohl vylepšit či přidat. Podobnou Avii jsem si sestavil už před pětatřiceti lety, ale ten komfort cestování, co nabízí tady, se s tím nedá srovnat,“ řekl Kovařík.


Karavanový boom zrychlil v době covidové pandemie. Zakladatel Asociace kempování a karavaningu Jan Bordovský sdělil, že počet lidí trávících volný čas tímto způsobem, v posledních dvaceti letech jen stoupá. „V posledních rocích je růst prodejů nových aut meziročně kolem deseti procent. V Česku je jich registrovaných v provozu aktuálně šedesát tisíc,“ vyčíslil Bordovský.

V Tanzanii se rozhodují mezi hlavním městem a letištěm Kilimanjaro v Arushe.
Z Brna rovnou na safari nebo Kilimandžáro: letiště jedná o lince do Tanzanie

Z obytných vozů se tak stává nedostatkové zboží. Lidé shánějí nové i ojeté. Někteří na ně čekají až rok. „U těch luxusních na míru to může být i dva až tři roky. Každý rok je více vystavovatelů i návštěvníků veletrhu,“ informoval Bordovský.

Nová hala denní očisty a ošetření tramvají v areálu brněnské vozovny Pisárky zvítězila v anketě Stavba Jihomoravského kraje.
Stavba Jihomoravského kraje: zvítězila netradiční brněnská vozovna Pisárky


Současně stoupá i potřeba k zajištění zázemí a míst, kde lze s obytnými auty a přívěsy stát. Na úpravy těch stávajících nebo vznik nových lze nově žádat o peníze Jihomoravský kraj. Dohromady je k dispozici dva a půl milionu korun. „Žadatelem mohou být vlastníci nebo provozovatelé kempů a rekreačních areálů, které umožňují stání těmto vozidlům, a vlastníci pozemků vhodných k vytvoření těchto stání,“ vyjmenoval náměstek hejtmana František Lukl.


Zájemci na veletrhu uvidí novinku: terénní mini karavany a obytné nástavby na korbu auta. „Naše off-road obytné přívěsy jsou z hliníku, takže jsou lehké a vhodné do terénu. Dávají naprostou svobodu v cestování, hodí se pro rodiny s dětmi. Je tam prostor na spaní, kuchyňka i otočné wc se sprchou. V základní výbavě stojí sedm set padesát tisíc korun,“ sdělila jednatelka jednoho z výrobců Sandra Musilová.


Festival Caravaning Brno 2021

- 18. ročník mezinárodního festivalu karavanů a obytných vozů se koná na brněnském výstavišti.

- Pokračuje až do neděle.

- Otevřeno je každý den od 9:00 – 18:00, v neděli od 9:00 – 16:00.

- Nové vozy vystavují v pavilonu V a F, bazar ojetých je před jejich budovami.

- V České republice je aktuálně registrovaných v provozu 60 tisíc obytných karavanů a přívěsů.

- V posledních letech stoupá prodej těchto vozů o 10 % ročně.

- Na nový vůz se čeká až rok.