Novinkou programu byl post rezidenčního umělce, který se představil v různých hudebních polohách. Letos se této role zhostila fenomenální multi-instrumentalistka Anna Fusek, která patří mezi evropskou špičku v oblasti klasické hudby.

Vystoupila například s úspěšným projektem nazvaným Kosmologie hrušky, v němž originálně propojuje starou hudbu s jazzem, improvizací a soudobou tvorbou. „Naším cílem je návštěvníkům poskytovat jedinečné hudební zážitky. Angažování Anny Fusek na post rezidenční umělkyně je dalším příspěvkem k tomuto našemu snažení,“ sdělil ředitel festivalu David Dittrich.

Poslechnout si zpěváka Tomáše Kluse, Davida Kollera nebo kapelu Mirai zamířilo v pátek vpodvečer mnoho lidí. Festival pokračuje také v sobotu.
Hrady CZ na Veveří: podívejte, jak se lidé bavili. Najdete se na fotkách?

Festival představil i oblíbené buskerské pokoje Kateřiny Šedé, letos s přírůstkem v podobě pokoje se skleníkem Johanna Gregora Mendela. „Rozhodli jsme se jeden pokoj věnovat právě této osobnosti. A protože Mendel prováděl své experimenty s křížením rostlin ve skleníku, tak právě skleník se letos stane součástí bezuličního buskingu,“ vysvětluje autorka pokoje Kateřina Šedá. Kromě něj se návštěvníci mohou těšit na dětský pokoj, kuchyni, obývák a koupelnu.