Česká vláda je jeden velký tunel a na jeho konci je světlo. Toto světlo přináší Holešovská výzva. Na brněnském náměstí Svobody to hlásá do megafonu jeden z pořadatelů čtvrtečního setkání.

Lidé přešlapující před ním mají připnuté žluté placky s nápisem Stydím se za vládu a prezidenta České republiky a chci jejich demisi. „Jsme tady proto, že se nám nelíbí současné vedení státu. Hlavně mi vadí chystané zavedení školného na vysokých školách,“ říká jedna z demonstrantek studentka Hana Rakovská.

Na akci ale přišli především lidé středního věku a důchodci. „Přišli jsme, protože chceme, aby tenhle binec zmizel. Nechceme, aby nám politici mazali med kolem huby. Na důchod jsem si vydělala sama a nechci, aby mi ho někdo vzal,“ svěřila se Marie Králová. U megafonu se střídají řečníci. „Nechceme tuhle vládu. Děkujeme všem, co využili možnosti shromažďovat se, nezůstali doma u televize. Nebojte se, věznice jsou plné, všechny nás zavřít nemůžou,“ hřímá řečník.

Starší muž zvedá do náruče psa. I on má na obojku žlutou placku. Asi sedmileté děvče nadšeně výská. „Co se tu děje?“ ptá se starší muž procházející kolem. Pak se rozzlobí. „Svrhnout prezidenta? To přece nejde. Leda pro vlastizradu. A vůbec, mají vládu, jakou chtěli. Neměli si je volit,“ hřímá muž.

Eva Recová z iniciativy Holešovská výzva je spokojená. „Protivládní petici dnes zatím podepsalo dvě stě lidí. Počítám, že jich ještě přibude,“ říká.