Ostrý vítr rozfoukává listí i dámské účesy. Je deset stupňů a přichází pravý podzim. Stovkám lidí to však ani trochu nevadí. S úsměvem na tváři, zabalení v šálách a čepicích zvědavě okukují jednotlivá stanoviště. „Máme jich připravených několik. Například perníkovou dílnu, bylinkovou, dvě výtvarné, kde návštěvníci vyřezávají dýňové bubáky. Pro dospělé tu zahrají různé kapely. Je tu také spousta pití, jídla a vína," popisuje hned u vchodu mluvčí události Monika Urbášková.

Podle ní je festival symbolickým ukončením sezony. „Otevřená zahrada je totiž přístupná od dubna do konce října, pak se na několik měsíců zazimuje a otevřené jsou jen vnitřní prostory, kde se konají různé výstavy," upozorňuje žena.

Letos poprvé je navíc akce rozšířená do nově otevřené Boromejské zahrady. Kvůli ní na událost zavítala také Aneta Řezníková. „Chodívám sem velmi ráda. Mám ale také ráda i podzimní pečení, proto se účastním místní soutěže koláčů. Upekla jsem podzimní cheescake. Jeho hlavní složkou je právě dýně, je v něm ale také karamel nebo javorový sirup. O vítězství mi však nejde, jednoduše mám ráda podobné domácí soutěže a vzájemné hodnocení," usmívá se a koláč pro případné zájemce rozmísťuje po ploše stolku.