Brno – Podle lidových tradic se na Zelený čtvrtek má jíst špenát. Tisíce Brňanů již deset let volí raději do zelena zbarvené pivo. „Nedokáži si už představit Velikonoce bez posezení s přáteli nad zeleným pivem. Navíc se mu přece přezdívá tekutý chléb, a ten je taky postní jídlo," poukázal s humorem na návaznost k tradicím student Jan Březina, který na zelené pivo zamířil na Mendlovo náměstí do největšího brněnského pivovaru.
Socha Jošta na Moravském náměstí ve čtvrtek netradičně nasvícená na zeleno.
|
Foto: DENÍK/Attila Racek
Právě pivovar Starobrno tradici před deseti lety založil. Letos tamní sládci směsí bylin obarvili celkem čtyři a půl tisíce hektolitrů populárního nápoje. „Speciální součást piva sládci připravují ze tří druhů bylin. Jediná přísada, která není tajná, je kopřiva dvoudomá," prozradila Ludmila Čechová ze společnosti Heineken, jež pivovar vlastní.
K jubilenímu desátému ročníku brčálového piva se po setmění do stejné barvy oblékl i hrad Špilberk a jezdecká socha Jošta na Moravském náměstí.
Velikonoční překvapení pro milovníky piva si ale nachystaly i menší pivovary, třeba Hauskrecht či Magistr.