Celkem po pavilonu V brněnského výstaviště pobíhají zástupci 284 plemen, od drobného krysaříka až po majestátní dogy, 2165 vystavovatelů se pyšní 2867 psy. Většina z nich je z České republiky, ale účastní se i zástupci z Rakouska, Slovenska, Ruska nebo Polska. „Jsem tu poprvé a moc se mi tu líbí," pochvaluje si Iwona Koziejová, která přijela z polského města Pszów. Naděje vkládá do dvouletého zástupce původně českého plemene Chodský pes. „Zatím za sebou nemáme žádné velké úspěchy, ale třeba nás to čeká právě teď," obrací se Polka na svého svěřence, který v klidu pospává ve skládacím křesle.

Ostatní psi ale tak klidní nejsou. Někteří poštěkávají, sem tam se ozve i zavytí, jiní se zájmem pozorují stovky dalších psů. Všichni se ale připravují, až přijde jejich velká chvíle před porotou. Někteří už jsou ostřílení šampioni a přesně vědí, co dělat, jiní jsou na výstavě poprvé a moc jim to nejde.

Na jednom z výstavních okruhů právě probíhá pětice československých vlčáků s majiteli. Jednomu se ale povinná část nelíbí a kouše do vodítka, aby svou majitelku přibrzdil. Ostatní psi jeho plemene jsou ale zkušenější a neztrácejí soustředění ani před velkým publikem a řadou lákadel. Vše bedlivě sleduje rozhodčí, který hodnotí celkový vzhled, typ odpovídající danému plemeni a mechaniku pohybu. Ještě zkontroluje stav chrupu a určí posudek.

Skupina lidí se zájmem pozoruje vyhlášení výsledků a ani nepostřehne, že pod jejich fenou se začíná tvořit velká žlutá kaluž. Pes má provinilý výraz, ale není sám, kdo se dopustí prohřešku. Pořadatelé s tím počítají a hned posílají úklidovou četu.

Na hlavní ploše se schyluje k zahájení odpoledních soutěží. Muž se svým kokršpanělem se ještě chce proběhnout po modrém koberci a vyzkoušet prostředí, ale dvojice mužů z ochranky ho vehementně vyhání. „Běžte okamžitě odsud," křičí jeden z činovníků. Muž poslechne a vrací se na místo.

CELOU REPORTÁŽ SI PŘEČTĚTE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.