Účastníci si zazpívali moravskou hymnu a několikrát skandovali slovo Morava. „Snahu pražských politiků prosadit název Czechia vnímáme jako závažný útok na identitu Moravanů a Slezanů. Pojmy Czechia či Bohemia, které jsou označením území Čech, nemohou označovat území sousedních zemí Morava a Slezsko. Současnou alarmující situaci vnímáme jako vrchol snah o vymazání povědomí o dříve svébytných zemí Morava a Slezsko, které ztratily své zemské sněmy, samosprávu, hranice, symboly a elity," vyzdvihl místopředseda Moravanů a královopolský zastupitel Ondřej Hýsek.

Dodal, že název by měl i nadále zůstat dvouslovný. „V případě jednoslovného názvu je vhodnější termín Czechomoravia, tedy Českomoravsko nebo Czechlands tedy České země," řekl Hýsek.

Aktuální prosazování jednoslovného názvu Czechia je podle něj nedůstojné. „Místo toho vyzýváme k otevření diskuze o přetvoření centralizované republiky se čtrnácti vadnými kraji na spolkový stát, v němž kromě Čech naleznou své důstojné zastoupení i Morava a Slezsko," podotkl Hýsek.