Areál láká na 242 metrů dlouhé svezení, které potrvá skoro minutu a pomocí tlaku vody vynese jedoucího i do kopce. Prostranství se místo návštěvníků v pestrobarevných plavkách zatím hemží jen stavebními stroji a dělníky v reflexních vestách. „Poprvé jsme do země kopli minulý srpen. Předpokládáme, že stavbu dokončíme v červnu, kdy areál i otevřeme. Rodinný tobogán je unikátní v celé Evropě. Podobný, o kousek kratší, se nachází pouze na Kanárských ostrovech,“ šéf marketingu Aqualandu Moravia Tomáš Svoboda.

Vodní tunel s celkovým převýšením 17 metrů a nástupištěm ve výšce 11 metrů dodala Aqualandu firma z Kanady. „Společnost Whitewater je naprostou špičkou ve stavbě tobogánů. Atrakci nám tedy dodávají ti nejzkušenější,“ sdělil Svoboda.

Líná i divoká řeka

Na návštěvníky v rozšířeném letním areálu bude čekat také líná řeka, na kterou až v další etapě naváže divoká. Dohromady budou obě koryta tvořit více než půlkilometrový okruh. „Na líné řece poplují jednomístné a dvojmístné rafty. Lidé si při plavbě na nich mohou vychutnat i drink. V první fázi také dokončíme vodní svět se skluzavkami a průlezkami,“ upozornil Svoboda.

Vyhlášení úspěšných projektů soutěže Architektem a stavařem nanečisto na brněnské Střední průmyslové škole stavební v Kudelově ulici, do které se mohli přihlásit žáci devátých tříd.
OBRAZEM: Mladí stavbaři zaujali třeba promyšleným zábavním parkem

Venkovní část Aqualandu Moravia se po první etapě zvětší o polovinu. „Stavba se rozkládá na dvaceti tisících metrech čtverečních. Po dobu letní sezony spustíme provozní zkoušku a po ní areál zkolaudujeme, což je běžný postup i podmínkou úřadů,“ uvedl Jan Moronga, který má na starosti technický dozor stavby.

Vstup na tobogán se samostatně prodávat nebude, bude součástí lístku do celého letního areálu. Kromě obří skluzavky a koryta řeky se tam lidé budou i potápět. „Poslouží k tomu šnorchlovací bazén s dekoracemi a umělými skalami, které dotvoří atmosféru,“ přiblížil Svoboda.

Brněnští archeologové a muzeologové z Masarykovy univerzity bádají v nových laboratořích. K dispozici mají moderní technologie, například 3D tisk. Na nové pracoviště se přestěhovaly i unikátní sbírky.
Virtuální realita, 3D tiskárny. Archeologové z Brna bádají v nových laboratořích

Na nejdelší svezení v Evropě se už teď těší třeba Brňanka Eva Veselá. „Tobogány mě většinou moc nebaví, raději využívám sauny. Jízdu na tak dlouhém tobogánu bych ale rozhodně chtěla alespoň jednou vyzkoušet,“ svěřila se.

Nová část Aqualandu Moravia
- Nejdelší tobogán bude po dostavění měřit 242 metrů.
- Po skoro minutové cestě návštěvníci zažijí převýšení 17 metrů.
- V pěti částech se nechají vyvézt i do kopce.
- Součástí nyní rozestavěného areálu bude i 315 metrů líné řeky.
- Na ni v další etapě naváže 187 metrů divoké řeky.