Stanoviště označené jako Klondike se pomalu začíná zaplňovat. „Před osmi lety jsem tady studoval, tak jsem si přišel zavzpomínat a ukázat dceři Aničce bývalou školu," usmívá se Jan Březina.

Jeho dcera mezitím bere do ruky rýžovací pánev a podle pokynů geologů krouží pískem, dokud nenajde drobné úlomky zlata. „Ty si můžu nechat?," ptá se zvědavě.

Instruktoři s úsměvem přikyvují. „V písku jsme ukryli malé zlaté šupinky. Jakmile se písek namočí, jemná složka odplave a těžší zlato se tak odkryje," vysvětluje geolog Martin Knížek.

Dodává, že nejlepší je dostat ven přebytečný písek kroužením. „Ten poté odteče ven otvorem a v pánvi zůstane jen zlato," doplňuje výklad Knížek a názorně vše předvádí v praxi.

V instrukcích ho doplňuje Rostislav Melichar. „Neboj se a pořádně s mísou zatřepej, ať proud vody písek odnese," vysvětluje geolog malé Aničce, jak zacházet s pánví.

Za pár minut se jí podařilo narýžovat několik zlatých šupinek, které si na památku odnáší domů. „Máme v plánu ještě navštívit kampus, zemědělku a hvězdárnu," vypočítává otec. Dvojice spokojeně odchází, zatímco další zájemci o zlato už čekají v řadě.