„Chceme ukázat, že naše činnost je dlouhodobá a systematická, že obhospodařujeme nádrže, to ví málokdo. Dokud lidem doma stále poteče voda z kohoutku, často si neuvědomí, co pro nás znamená. A že třeba sucho může potrápit, i když to tak lidé sami nevnímají," komentoval generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Na akci se přišel podívat také Jan Filip. „Chtěli jsme dětem zajistit víkendové vyžití. Že se pobaví a něco nového naučí. Přehrada se synovi líbí moc, zvlášť ryby," uvedl. Na události byly pro děti připravené různé soutěže a dílny.

Rybáře, kteří generační rybu chytí, vyfotí a zašlou číslo čipu, podnik odmění. „Vzhledem k velikosti nádrže a množství ryb v ní nebude mít čtyřicítka generačních kusů zásadní vliv na život pod hladinou. Jejich vypuštění je především symbolické právě ve spojení s výročím," poznamenal Chmelař.

Candáti i štiky patří mezi tradiční středoevropské dravé ryby, ač původ candáta je v povodích východní a jihovýchodní Evropy. Může dorůst délky až 130 centimetrů a do revírů se vysazuje jako doplňková ryba. Obývá spíše klidnější toky řek, nádrže a rybníky a je choulostivý na kvalitu vody. V dospělosti se živí takzvanými plevelnými rybami. Štika je jedním z nejrozšířenějších druhů ryb na severní polokouli. Je to noční dravec, který se živí plevelnými rybami, také menšími rybami stejného druhu. Může výjimečně dorůstat i více než jeden a půl metru.