Akci pořádá organizace Mamma Help, která nemocným ženám pomáhá už osmnáct let. „Letos poprvé se nám podařilo nasvítit v Brně objekt, který upozorní na tuto nemoc. Mimo to také přednášíme ve školách či firmách a máme poradenské centrum na Nerudově ulici. Vše je zdarma. Snažíme se pacientkám pomoci hlavně po lidské stránce. Tedy je třeba jenom nechat vyplakat,“ sdělila koordinátorka centra Lenka Pelánková.

Fontána před Janáčkovým divadlem. Ilustrační foto.
Fontána před Janáčkovým divadlem se rozzáří modrou barvou. Na podporu autistů

Nasvítit fontánu se letos podařilo i díky spolupráci se zastupiteli. „Jsem rád, že město Brno je součástí celosvětové kampaně, která upozorňuje na riziko nádorového onemocnění prsu s důrazem na význam prevence. Chceme, aby si ženy všech věkových skupin uvědomily, že včasné odhalení rakoviny prsu zachraňuje životy a dětem jejich mámy a babičky,“ sdělil náměstek primátora Petr Hladík.

Kromě fontány mohou zájemci také navštívit dvě fotografické výstavy. Na Poliklinice Zahradníkova až do konce října vystavují studenti Střední a Vyšší odborné školy reklamní a umělecké tvorby Michael soubor fotografií s cílem motivovat ženy k zájmu o prevenci rakoviny prsu. Autoři byli také ovlivněni tím, že v daném období rakovinou prsu onemocněla jedna z profesorek školy.

Soukromá společnost chystá stavbu pětipatrové polikliniky s parkovištěm vedle řečkovické školky v Měřičkově ulici. Rodiče dětí protestují.
Pětipodlažní polikliniku místo bývalých jeslí lidé odmítli. Přejí si raději byty

Druhá výstava s názvem „Říct to dětem“ je spojena s novým projektem organizace. Záměr je pomoct pacientkám komunikovat se svými dětmi a poradit jim, jak rodině říct o své nemoci.

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ