„Převzali jej ve Vídni při ekumenické bohoslužbě, které se jako každý rok účastnily skautské delegace z téměř celé Evropy i několika mimoevropských zemí," sdělil předseda jihomoravské rady Junáka Pavel Blažík.

V neděli v devět hodin ráno skauti světlo předají brněnskému biskupu Vojtěchu Cikrlemu při mši v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla. 22. listopadu pak Betlémské světlo rozvezou vlaky do dalších měst v republice.

Brněnští skauti vozí Betlémské světlo už od roku 1990. „Od té doby je Brno a Jihomoravský kraj vstupní branou Betlémského světla pro celou Českou republiku," doplnil Blažík.

Tradice Betlémského světla je ještě o čtyři roky starší. Na začátku adventu odlétá do Betléma rakouské dítě, které v uplynulém roce vykonalo něco dobrého pro své bližní či širší společenství. „V jeskyni, kde se dle tradice narodil Ježíš Kristus, pak zapálí světlo, které je následně letecky dopraveno do Vídně a zde přibližně v polovině prosince předáno při slavnostní ekumenické bohoslužbě skautským delegacím, šířícím je dále ve svých zemích," vysvětlil Blažík.