Že recesistická soutěž nebude pro závodníky nic snadného, napovídá už její předehra. Pětapadesát metrů dlouhou trať do kopce několikrát svlažují organizátoři vodou. Ve více než třicetistupňovém horku je totiž příliš prašná na chození, natožpak závodění. „Trať musíme kropit skoro vždy. Ale například v roce 2008 či 2009 ji příroda zkropila sama více než dost," podotýká spoluorganizátor akce Vladimír Koudelka.

Sudoval podle něj vznikl jako typická hospodská sázka. „Teď už to je přitom jedenadvacátý ročník," usmívá se.

Za autora soutěže označuje místního hostinského Miloše Dočekala. Ten se jako hlavní pořadatel zhostil role moderátora. A po druhé hodině, kdy měla akce oficiálně začít, je už trochu nervózní. „Zatím se moc závodníků nepřihlásilo. Zřejmě borci vyčkávají," říká do mikrofonu a vyzývá všechny k registraci do soutěže.

Zároveň představuje krátkodobou bosonožskou policii, kterou tvoří mistr světa v kolové Mirek Kratochvíl a herec Václav Svoboda. „Nejsme tu jenom tak. Závodníkům budeme měřit rychlost. Kdo bude mít moc vysokou, toho pokutujeme," vtipkuje herec.

To už ale závod začíná. . Běží se v několika kategoriích. Elite je byla určená mužům, senioři mužům nad pětačtyřicet let, soutěží i ženy a štafety.

První vybíhají závodníci kategorie Elite. Jsou to většinou mladí aktivní sportovci, přesto pro ně není soutěž nic snadného. „Jsem tu poprvé a je to něco šíleného. Ale příští rok poběžím zas," svěřuje se Vít Koplík.

Radek Zelený běžel podruhé, ale i ona si sáhl na dno sil. „Počasí tedy loni bylo lepší," stěžuje si na horko.

Nejnáročnější je pro řadu závodníků posledních pět metrů. Přesvědčily se o tom i čtyři odvážné dívky, které závodí po mužích. V posledních metrech se jim sud různě převrací a otáčí.

Obdivuhodné výkony podávají závodníci senioři. Jednasedmdesátiletý Adolf Purč z Maršova zvládá trať za 31 vteřin a 13 setin. „Předloni to bylo 30,8 vteřiny, loni 30,3. To už je stářím," komentuje Purč.

Konec sudovalu zajišťuje čtyřčlenné finále kategorie Elite. Muži ze sebe vydávají maximum. Vítězem se nakonec stává Roman Havlík s časem 14 vteřin a 18 vteřin. „Už to nejde rychleji. Ty vole," souká ze sebe v cíli.

Jako doprovodná akce pak následuje ještě soutěž ve vyvážení sudů na rudlu a pak zábava s hudebními kapelami. Ta trvá dlouho do noci.