Náměstím se linou také tři dlouhé fronty k pokladnám. Stojí v nich ti, kteří si ještě nestihli vyměnit peníze za místní degustační tolary a nekoupili skleničky. „To tam ty skleničky fůkajů či proč jim to trvá tak dlouho?“ ptá se jeden z nespokojených návštěvníků.
V řadách totiž často lidé stojí i půl hodiny, než se na ně dostane. „Dvakrát vstupné prosím,“ je nejčastější věta, kterou říkají šťastlivci, kteří se probojovali do čela fronty k pokladnám a kupují si skleničky a degustační tolary.
Pokladní jim už v sehraném rytmu podávají pytlíčky s místní měnou a skleničky. Každoročně na nich bývá vyobrazený svatý Martin, letos ovšem tradiční logo v červených barvách vystřídalo zelené.

Uprostřed náměstí, kde se všechny tři řady sbíhají, je ale podezřele volné místo, do kterého si nikdo nestoupne. „Bacha Tomáši, ať to nemáš na botech,“ varuje svého synka jedna z kolemjdoucích maminek a strhává ho za ruku stranou. Volnému místu totiž vévodí hromádka koňského trusu.
Zbyl tam po příjezdu svatého Martina, který z Petrova přivezl lahev svěceného Svatomartinského vína. „Letos Martina představoval herec Martin Sláma. Každoročně postavu světce představuje herec, a vždy se snažíme, aby se jmenoval Martin,“ říká ředitel pořádajícího Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Přesně v jedenáct hodin košt oficiálně začíná. Lahev, kterou světec přivedl, otvírá na pódiu před zraky lidí jihomoravský hejtman Bohumil Šimek. „Kdo jste blízko, tak přijďte ještě blíž, nalejeme vám a společně si připijeme,“ vyzývá návštěvníky moderátor koštu z pódia.
To už se ale náměstím šíří zvuk cinkání skleniček a z mnoha hrdel je slyšet, jak si lidé navzájem přejí „Na zdraví“.

Pod širokými stany je slyšet hlahol hlasů. „Muškát moravský prosím,“ hlásí brigádnici žena ve středních letech, zatímco jí podává svou skleničku a do připravené pokladničky vhazuje tolar.
Žena se představuje jako Simona Mayerová a na Svatomartinský košt chodí na náměstí Svobody pravidelně. „Muškát má pěknou ovocnou vůni,“ popisuje chutě svého vzorku, zatímco s vínem ve skleničce krouží dokola, aby z něj uvolnila aroma. „Chuť má ale poněkud kyselejší,“ dodává po chvíli, kdy víno poprvé okusí.
Na začátku akce byly na náměstí tisíce lidí, kolem poledne a jedné hodiny odpolední ale jejich řady notně řídnou. Lidé totiž odchází do okolních podniků na svatomartinskou husu.
Tradiční jídlo si ale nedopřává každý. Zdeňka Marka víc zlákaly palačinky, které si u stánku v rohu náměstí koupil. „Asi to není úplně nejlepší jídlo k vínu nebo k dnešnímu dni, zlákala mě ale jejich vůně,“ vysvětluje, proč se pro sladkou pochoutku rozhodl.
Brigádníci u vín tak mají krátce po poledni za sebou první sobotní návštěvnickou špičku. „Jako každoročně. Lidé se ale po obědě zase vrátí a budou tu až do večera. Letos je návštěvníků určitě víc, když košt připadl na sobotu a ne pracovní den,“ hodnotí návštěvnost jeden z brigádníků u vína, zatímco stále přítomným zájemcům o vína rozlévá Müller Thurgau.
