Lidé hrající uprchlíky dělila od těch, kteří vyjadřovali bohaté na severu, kašna značící moře a tmavé plátno zpodobňující zeď. Bohatí na chudé házeli černé balónky s lebkami a zkříženými hnáty a zároveň jim bránili ve vstupu na jejich území, někteří i násilím. Nakonec však zeď padla a bohatí přivítali uprchlíky mezi sebou.

Organizátor Josef Patočka chtěl akcí upozornit na problém klimatické migrace. „Je velká pravděpodobnost, že se v budoucnu zvýší počet lidí, kteří se budou muset kvůli změně klimatu stěhovat. Narůstající sucha, povodně a další projevy extrémního počasí udělají z některých oblastí světa prostě neobyvatelná území. A lidé na jihu si s tím nebudou moci poradit tak jako ti na bohatším severu. Proto bychom jim měli pomáhat," řekl.

Česko proti chudobě požaduje po české vládě, aby se na klimatickém summitu v Paříži zavázala ke snížení emisí. „Hlavně chceme, aby na tom doma začala opravdu pracovat. A to například zavřením starých uhelných elektráren nebo snížením naší závislosti na fosilních palivech. Také by mohla daleko štědřeji podporovat obnovitelné zdroje energie. Samozřejmě jiným způsobem než minule, kdy vznikla kalamita solárních panelů," podotkl Patočka.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ