V areálu augustiniánského kláštera je v sobotu něco přes deset stánků. Lidé si v nich praxi zkouší nejrůznější pokusy a také atrakce. „Tímhle programem se testují sportovci na postřeh. Musíte mačkat tlačítka podle toho, ve kterém rohu obrazovky počítače se objeví červený kruh," vysvětluje doktorand Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Milan Mojžíš. Podobný program podle něj dobře testuje volejbalisty.

Do stánku zakrytým vojenskou plachtou lákají zástupci brněnské Univerzity obrany. Lidé si můžou vyzkoušet střelbu na terč. Pistole ale doopravdy nevystřelí. Terč je jen na obrazovce počítače, která ukazuje, jak by byl střelec úspěšný v reálu. Zbraň se nemusí natahovat a spoušť má záběr asi až v poslední pětině. „Nevím, jak to funguje. Já jsem tu jen od toho, abych střílel," diví se student, který atrakci obsluhuje. Jméno uvádět nechce. Navíc u něj už stojí další dva zájemci. Opravdový zájem má ale nejspíš jen jeden. „Miř. Vždyť víš, jak se míří. Učil jsem tě to. Proč brečíš? Ty nechceš střílet?" zlobí se otec na sotva pětiletého syna.

Podle organizátorů má akce úspěch. „Jsme rádi, že můžeme lidem ukázat, že i věda může být zábavná," říká ředitelka Turistického informačního centra Petra Kačírková a uhýbá chemikům, kteří si už na pódiu chystají laboratorní náčiní. Lidé se srocují pod pódiem. Nevadí jim ani slabé mrholení.