Někteří jsou schopni se naučit po městě pohybovat téměř bez pomoci. V chůzi po trase vedené v neznámém prostředí závodilo v sobotu v brněnských Židenicích asi patnáct nevidomých nebo slabozrakých v soutěži TyfloBrno. „Trať je dlouhá asi tři kilometry a vedeme ji místy, kam se nevidomí mohou běžně dostat. Jsou to jak ulice s pomocným značením, tak obytná zástavba, kde jim mohou překážet popelnice nebo přerostlé keře," popsal trasu její autor Josef Konečný.

Účastníci musí zvládnout najít vchod do podchodu jen podle svého sluchu, správně poznat, kde začínají schody dolů, přejít bezpečně silnici nebo vystoupit z tramvaje, která zastavuje mimo vyvýšený ostrůvek. „Pro zpestření absolvují část závodu na dvoukole," řekla mluvčí brněnského TyfloCentra Irena Kocí.

Na každého závodníka dohlíží asistent, který dává pozor, aby jej nic neohrozilo. Účastníci šli trasu závodu úplně poprvé, mohli si jen dopředu ohmatat model s orientačními body a cestou je naváděl slovní komentář nahraný na mp3 přehrávač.