„Grafické podklady pro tisk povrchu Marsu vycházejí z více než sedmdesáti tisíc záběrů Marsu s rozlišením až osm metrů, které v sedmdesátých a osmdesátých letech pořídily kosmické sondy Viking 1 a 2,“ popsala Petra Roušarová ze společnosti Kubíček Visionair.

Mars vznikl výlučně na Moravě. „Materiál jsme koupili z Moravské Třebové, tisk se uskutečnil v Kroměříži a kompletace v Brně,“ zmínila Roušarová.

Obří model Marsu má v průměru deset metrů a je poskládaný z dvaadvaceti poledníků. Na Marsu pracovala z devětadevadesáti procent jedna švadlenka z Brna.

Výstava Moravského zemského muzea v Pavilonu Anthropos v Brně přibližuje každodenní život indiánů, původních obyvatel Severní Ameriky.
V brněnském anthroposu je k vidění výstava Óóó indiáni, podívejte se

Celková délka nití použitá na celý Mars přesahuje dva kilometry. Ušití trvalo více než padesát hodin, na tisk padlo tři a půl litru barvy. V Marsmelounu jsou čtyři padesátiwattová světla, která zajišťují záři planety v nočních hodinách.

Model snese vodu, rosu, slunce i sníh, který je ale nutno sklepávat. Při tornádu model odletí, vítr o rychlosti dvanácti metrů za sekundu v nárazech však zvládá s přehledem.

Další šanci na prohlédnutí Marsmelounu na Kraví hoře budou mít lidé od 5. do 12. srpna, kdy ho doplní také Země a Měsíc.