Cenu rektora za aktivní rozvoj občanské společnosti získalo například čtrnáct pedagogů a studentů, kteří se podílejí na projektu Zvol si info. Bojuje proti dezinformacím. "Projekt vznikl na Katedře politologie Fakulty sociální studií univerzity. Tým pod vedením Miloše Gregora a Petry Vejvodové vytvořil facebookový profil a informační web s jednoduchým návodem pro orientaci ve světě médií. V lednu také pokřtil knihu o fake news," nastínila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Ocenění za tvůrčí počin dostal tým informatiků z Centra výzkumu v kryptografii a bezpečnosti Fakulty informatiky, který loni objevil zásadní chybu v bezpečnostních čipech. "Vědci zjistili, že u čipů společnosti Infineon Technologies používaných u zvlášť citlivých zařízení a dokumentů šlo vysledovat proces, jakým se u nich generují kryptografické klíče. Na tuto chybu upozornili výrobce. Díky objevu firma opravila hardwarovou chybu," upřesnila Fojtová.

Miroslav Petřík
Omluvil se z konference a zmizel. Radního Petříka hledají policisté v Brně



Za mimořádné výzkumné výsledky vědců do pětatřiceti let získala ocenění Terezie Mandáková, která se zabývá rostlinami. Studuje struktury a evoluci rostlinných genomů z čeledi brukvovitých. Dalším oceněným byl archeolog Jan Kolář, který se zaměřuje na regionální a teritoriální aspekty společnosti na přelomu eneolitu a doby bronzové a historickou ekologii.

Za dlouhodobě vynikající výsledky ve výzkumu rektor ocenil Miroslava Mareše, který se věnuje studiu terorismu a extremismu. Cena čekala i Lumíra Krejčího, který zkoumá procesy podílející se na opravách poškozené genetické informace v buňkách nebo vede vědecké výukové centrum pro veřejnost Bioskop.

Ilustrační snímek.
Hudební festival Urban Rock pořadatelé zrušili. Vstupné lidem vrátí