Zástupci občanského sdružení Prales dětem a dalších organizací totiž chystají další protest. „Chceme tím docílit, aby se Mendelova univerzita veřejně distancovala od vystoupení Michaely Fialové. Její sebereprezentaci považujeme za nechutnou a nemorální," uvedl předseda sdružení Milan Jeglík. Zástupci organizací prostřednictvím otevřeného dopisu už minulý týden vyzvali rektora univerzity Ladislava Havla, aby se nimi v úterý před začátkem demonstrace sešel. „Nedostali jsme ovšem žádnou odpověď," řekl Jeglík.

To však vedení univerzity popírá. „Na dopis jsme odpověděli v pondělí," zdůraznil mluvčí univerzity Radovan Kramář. Havel se ale s největší pravděpodobností s protestujícími nesetká. Může za to jeho nabitý program. Lovkyně Fialová byla podle Kramáře jen jedním z mnoha jiných hostů. „Pozvali jsme ji kvůli jejímu bohatým zkušenostem s regulačním lovem," vysvětlil.

Demonstranti se před budovou Mendelovy univerzity sejdou v úterý ve tři hodiny odpoledne. Zhruba o dvě hodiny později se pak vydají na pochod městem. „Rozhodně se nechystáme dělat nějaké problémy. Bude to poklidný pochod. Jediná zastávka bude před obchodem s loveckým vybavením v Rašínově ulici," poznamenal Jeglík.

Pokud se univerzita od vystoupení lovkyně nedistancuje, mohou podle něj následovat další protesty. „Budeme pokračovat tak dlouho, dokud s námi vedení univerzity nebude mluvit," zdůraznil Jeglík.

Na demonstrující jsou připraveni i policisté. „Neočekáváme výraznější konflikty. V případě nutnosti ovšem zajistíme klid a pořádek," řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. V pohotovosti jsou i strážníci. „Budeme sloužit jako záloha," poznamenal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.