Do celorepublikové akce se zapojily dvě brněnské restaurace. Lidé si zdravou pochoutku dají v Ristorante Piazza a v Zahradní restauraci Green. Obě nabízejí tříchodové menu.

Jako hlavní chod v Ristorante Piazza hosté dostanou medailonky z vepřové panenky s fritovaným chřestem. Celé menu stojí 390 korun. V Zahradní restauraci Green kuchař pro návštěvníky připraví candáta pečeného na másle a s blanšírovaným chřestem. Za menu lidé zaplatí 290 Kč. „Tato téměř zapomenutá zelenina znovu vydobývá své místo v české kuchyni," upozornil organizátor Pavel Suchánek.

Pěstování chřestu má velkou tradici v Ivančicích na Brněnsku. „Ivančice bývaly kdysi velkou pěstírnou chřestu. V 19. století chřest Ivančice proslavil stejně jako Plzeň pivo," uvedl organizátor Slavností chřestu Aleš Tureček. Ty v Ivančicích připomínají tradici v polovině května.

Ochutnejte luxusní chuť chřestu
Vítězkou soutěže o dva vouchery na festival Chtřestfest se stala Miroslava Kratochvílová z Brna. Získala tak možnost ve dvojici ochutnat chřestové speciality v restauraci Piazza na brněnském náměstí Svobody. Jako většina z několika desítek tipujících správně odpověděla na otázku, že chřestu se nejčastěji lidově říká špargl.

Výherkyni v nejbližší době kontaktujeme, gratulujeme jí a přejeme dobrou chuť. Ostatním čtenářům redakce děkuje za účast v soutěži a přejeme větší štěstí při dalších soutěžích Brněnského deníku Rovnost.

Více o festivalu si můžete přečíst na serveru www.chrestfest.cz