Takzvaná hexavakcína má děti chránit proti šesti nemocem, třeba záškrtu nebo dávivému kašli. Od té doby, co dceru Kulhánkové doktoři hexavakcínou naočkovali, se budí i patnáctkrát za noc. Nespavostí trpí už tři roky. „Je to pro nás s manželem velká zátěž, oba pracujeme," zoufá si žena.

Mimo to je dítě často nachlazené, trpí infekcemi a ekzémem. „Lékaři souvislost s očkováním ale odmítají," podotýká Kulhánková.

Proto začala hledat pomoc u spolku Rozalio, který bojuje za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování. „Postupně jsem zjistila, že podobné problémy po očkování řeší hodně jiných rodičů," říká žena.

Zatím ale v osvětě příliš úspěšní nejsou. Ústavní soud tento týden rozhodl, že je očkování povinné, potvrdil tím rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z loňského roku. V opačném případě hrozí rodičům dítěte pokuta až deset tisíc korun. „Vyčítají nám, že nejsme dostatečně vzdělaní, že si informace hledáme na internetu. Většina našich členů má ale vysokoškolské vzdělání a svá tvrzení opírá o vědecké publikace," vysvětluje.

Cílem skupiny je především dostat informace k rodičům, aby věděli, jaká rizika při očkování hrozí. Zároveň chtějí, aby sami rodiče měli možnost zvolit, jestli dítě nechají naočkovat nebo ne. „Chyba je v systému. Problémy dětí po očkování se zlehčují. Doktoři rodiče ubezpečují, že je vakcína bezpečná. Není žádný orgán, který by dohlížel na to, jestli problémové případy lékaři skutečně hlásí," shrnuje Kulhánková.

Ta se zároveň snaží, aby na trhu byla dostupná alternativa hexavakcíny. „V zahraničí existuje očkování, které obsahuje asi polovinu hliníku než to současné," upozorňuje.

Hliníku se kojenci neumí zbavit, protože nemají dostatečně vyvinuté ledviny. Hliník přitom může po delším působení v těle způsobit i poruchy řeči.

Následky očkování podle ní mohou být fatální. „Dítě známých se po očkování hexavakcínou přestalo hýbat a vrátilo se ve vývoji o několik měsíců zpátky," vzpomíná Kulhánková.

Podle rozhodnutí Ústavního soudu nesmí nenaočkované dítě ani do mateřské školy, ani do dětských kroužků. „Není to fér. Rodiče musí riskovat zdravotní problémy dětí nebo s nimi zůstat doma, protože je do školky nevezmou," uzavírá žena.