Radnice ale odhadům příliš nevěří a některé obce stále bojují za úplné vymýcení heren. Brno má podle odhadů zveřejněných na stránkách ministerstva získat zhruba o 320 milionů korun víc než v minulých letech. „O využití těchto peněz budeme jednat, jakmile je dostaneme. Ale k odhadům ministerstva jsem skeptický,“ sdělil brněnský primátor Roman Onderka.

Jednou ze změn v rozdělování poplatků za automaty je to, že na ně už nedosáhnou přímo brněnské městské části. „Peníze, které za ministerstvo vyberou finanční úřady, získá magistrát. Městské části nemají statut obcí, kterým nově ministerstvo vybrané poplatky posílá. Nyní bude na magistrátu, jakým způsobem, a zda vůbec je dále přerozdělí,“ podotkl starosta Brna-středu Libor Šťástka.Upozornil také, že rozpočty městských částí s tímto přísunem počítají. „U nás se jedná asi o čtyřicetimilionovou částku,“ podotkl Šťástka.

Město zatím o způsobu přerozdělení peněz mezi jednotlivé radnice nejednalo. „Ani nevíme, jestli nějaké dostaneme. Jasno má být v dubnu, kdy ministerstvo rozdělí první zálohy vybrané od provozovatelů hazardu,“ uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Ke zveřejněnému odhadu jsou skeptičtí i v dalších městech na Brněnsku. „V rozpočtu s těmito prostředky vůbec nepočítáme,“ uvedl starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

Radnice se navíc stále snaží hazard úplně vymýtit. „Herny, které jsme povolovali my, jsou už díky nedávno schválené vyhlášce mimo provoz. Chybí nám zbavit se těch, na které se podle ministerstva financí vztahuje tříletá ochranná lhůta. Už jsme zaslali ministerstvu podnět, aby svoje rozhodnutí přezkoumalo,“ uvedl starosta Židlochovic Vlastimil Helma. Ten se zveřejněným odhadem nesouhlasí. „Ministerstvo jen ukázalo, za kým doopravdy stojí. Je to klasický lobbing pro hazard,“ myslí si Helma. Ministerstvo financí však tvrdí, že se naopak snaží hazard omezovat. „Od začátku roku jsme zrušili zhruba osmnáct tisíc licencí na provoz automatů,“ podotkla mluvčí ministerstva Veronika Lukášová. 

Novela zákona se dotkne nejen obcí, ale i českého sportu. Ten má podle kritiků novely přijít o dvě a půl miliardy korun. „Ty nyní nově získají obce. Zaslali jsme starostům dopis, ve kterém je žádáme o podporu,“ uvedl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Peníze z hazardu

Příjmy obcí na Brněnsku z hazardu v roce 2012 v milionech korun:
Brno – 367, 8
Kuřim – 6,9
Tišnov – 6,5
Ivančice – 5,9
Rosice – 4,5
Pohořelice – 4,4
Židlochovice – 4,0
Modřice – 3,5
Přibyslavice – 2,9
Rajhrad – 2,6

Zdroj: odhad ministerstva financí na stránkách www.mfcr.cz