Přestože dům není památkově chráněný, zástupci městské části a stavbaři při opravách postupovali jako by to památka byla. „Podařilo se nám také pomocí analýzy zjistit, jaké byly původní barvy fasády, okenních rámů i výkladů,“ uvedl zastupitel Brna-středu Michal Doležel. Dodal, že městská část o zapsání budovy mezi památky zatím usilovat nebude.

Rekonstrukce brněnského hotelu Avion.
Opravy Avionu se protáhnou do konce roku. Pokud je ještě nezbrzdí památkáři

Při opravách dělníci odstranili v nejvyšším patře část střechy a obnovili tak vyhlídkovou terasu. „Cílem bylo většinu prvků zanechat, aby nebyl narušen funkcionalistický ráz budovy,“ sdělil místostarosta Jiří Švachula.

Dům Falkensteinerovy nadace
- Vznikl díky peněžnímu daru významného brněnského mecenáše Valentina Falkensteinera.
- Funkcionalistický dům byl postaven podle návrhu architekta Oskara Pořísky ve třicátých letech.
- Nájemní dům byl postavený s širokým průjezdem, ještě po druhé světové válce pod ním volně projížděla auta do sousední Mášovy ulice.
- Před třemi lety také odborníci objevili na stěnách v průjezdu historické plakáty. Ty převzala a uložila Moravská galerie, po opravách se na místo vrátí jejich kopie.

Dům byl postavený jako nájemní. V jeho přízemí architekt Poříska navrhl průjezd, kterým původně jezdila auta. Na jeho stěny se po opravě na obnovené vylepovací plochy vrátí kopie historických plakátů. Budou jedinou zdánlivě reklamní plochou na domě. „Chceme z něj udělat příklad, jak by mohlo centrum vypadat bez vizuálního smogu. Nad obnovenými markýzami bude skleněný štít a na něm jednotným písmem uvedené názvy podniků v přízemí,“ doplnil Doležel.

Exteriér domu také opět ozdobí osvětlení v průchodu, skleněné výklady, markýzy nad obchody i prosklené lodžie. Na štít domu se z pohledu od Moravského náměstí vrátí i měděný nápis, který tam byl původně ve třicátých letech a odkazuje na nadaci významných brněnských mecenášů. „Falkensteinerovi byli velmi vlivná podnikatelská rodina, díky jejich nadaci v Brně vzniklo asi pět podobných nájemních domů,“ vysvětlila historička Milena Flodrová.

Nehoda v Husovickém tunelu.
Husovický tunel uzavřela nehoda. Řidič při epileptickém záchvatu narazil do zdi

Do prostor, které se vrátily díky obnově do třicátých let, se v pondělí podívají také zájemci o architekturu a funkcionalismus. „Poslechnou si více o historii domu i o tom, jak jsme postupovali při rekonstrukci. Na je zavedeme i na vyhlídkovou terasu, ze které je nádherný výhled na centrum Brna,“ pozval Doležel.