Noví regionální strážníci by podle něj měli fungovat čtyřiadvacet hodin denně a zaštiťovat je bude právě městská policie v Rosicích. „Jednotliví starostové by se přitom na projektu podíleli určenou částkou podle úvazku strážníků," vysvětlil rosický starosta.

Důvodem k tomuto plánu byl podle Světlíka velký počet drobných krádeží a přestupků, například za parkování. „A také fakt, že platit strážníky jen v jednom městě je hodně náročné, leckdy nereálné. Jeden strážník totiž vyjde ročně zhruba na šest set tisíc korun," odhadl starosta.

Regionální městská policie by mohla začít fungovat na Rosicku od května. Zájem podle Světlíka projevila například Zastávka, Ostrovačice, Troubsko, Popůvky, ale také Zbýšov či Babice u Rosic. „Je to v naší lokalitě opravdu potřeba. Zvýšenou kriminalitu řešíme všichni. Republikoví policisté nestíhají řešit všechny drobné přestupky ani například spory mezi sousedy," upozornil starosta Babic u Rosic Vladimír Blažejovský.

Podle něj chtějí regionální strážníky využívat hlavně kvůli prevenci. „Zaměří se hlavně na riziková místa. Například u areálu mateřské školy, která je hodně odlehlá a často tu řešíme právě drobné krádeže," podotkl.

Kromě toho regionální strážníci také dohlédnou na dodržování obecně závazných vyhlášek, třeba o životním prostředí. „Ideální stav je asi dvanáct mužů, kteří se budou střídat ve službě po dvojicích spolu s doplněním dispečinku," konstatoval Blažejovský.

Na novinku se už těší i například Adéla Procházková. „Jsou to takové drobnosti, které neustále mezi sebou řešíme. Jako ukradená kolečka ze zahrady, poničené stromky nebo parkování na místě pro postižené. Snad se nápad podaří, budu se cítit rozhodně bezpečněji," řekla procházková.

Podobný systém, jako se plánuje na Rosicku, už funguje na Židlochovicku.