Voliči však často netuší, jaké platy lidé na radnicích mají. „Kolik který starosta bere, má být veřejně známé. Důvěru mu přece nedává jen náš hlas, ale i to, že ho platíme z daní. Nikde jsem však nenašel ani informace o tom, kolik například bere brněnský primátor," postěžoval si Brňan Karel Novotný.

Informace o platech politiků jsou špatně dostupné i podle Jitky Novákové z organizace Transparency International. „Pokud lidé nechtějí měsíční odměnu zastupitelů zdlouhavě vypočítávat z příloh nařízení vlády, mohou podat žádost na jednotlivé radnice. Ty na ni musí odpovědět i bez udání důvodu," sdělila Nováková.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry jsou údaje o platech jasné ze zákona. „Odměny pro uvolněné představitele města se určují na základě zákona o obcích. Mají pevnou složku a složku podle počtu obyvatel," vysvětlil Žára.

Záleží na velikosti

Výše odměny zastupitelů tedy závisí především na velikosti obcí. „Je to logické. Jejich představitelé fungují podobně jako manažeři firem. A čím větší je firma, tím větší jsou i odměny, ale zároveň i zodpovědnost," řekl ekonom Tomáš Maršálek.

Souhlasí s ním i starosta nejlidnatější brněnské městské části Libor Šťástka. „Udělat chybu ve velkém městě má dopad na mnohem víc lidí než na vesnici," tvrdí starosta, který působí také jako radní brněnského magistrátu a ve dvou komisích a vedení několika městských firem.

Právě ve společnostech města nebo komisích a výborech si zastupitelé vydělávají další peníze. Členové komisí a výborů si přijdou na 3300 korun měsíčně. „Jejich předsedové berou ještě o jedenáct set víc. O výši této částky rozhodují zastupitelé. V Brně je to pětaosmdesát procent maximální zákonem povolené částky. O odměnách v městských firmách rozhodují jejich valné hromady," vysvětlil Žára.

Práce navíc

Například starosta Ořešína, tedy brněnské městské části s nejmenším počtem obyvatel, Jan Levíček působí jak na tamní radnici, tak jako zastupitel města, člen dvou komisí i v dozorčí radě Lesů města Brna. „Odměny tam jsou v řádech tisíců korun měsíčně. Podobně se pohybují i v dalších městských firmách," sdělil Levíček, který je ve svých funkcích neuvolněný. To znamená, že kromě nich má ještě zaměstnání. Uvolnění členové zastupitelstva mají nároky i na další bonusy. „Dostávají šedesátikorunové stravenky, na něž dvacetikorunou přispívají. Primátor a jeho čtyři náměstci mají také nárok na auto s řidičem," dodal Žára.

Platy politiků

Starosta plat odmítá. Přes 20 let

Krasová - Jako největší sponzor Krasové na Blanensku si může připadat tamní starosta Václav Vágner. Do rozpočtu už dobrovolně nasypal několik milionů korun. Odmítá totiž pobírat za svoji funkci plat. A to víc než dvacet let.

Stejně jako dalších šest tamních zastupitelů. „Kdybychom si vypláceli odměny ve výši, v jaké to umožňuje zákon, vůbec nic by tady nevzniklo. Na jednání zastupitelů bychom se na sebe mohli tak akorát pěkně usmívat," říká starosta.

Podle něj by totiž z víc než dvoumilionového rozpočtu po vyplacení odměn na rozvoj Krasové mnoho nezbylo. „Pokrylo by to možná náklady na energie. S tím, že odměny nepobíráme, souhlasí všichni zastupitelé. Aspoň je vidět, že na radnici nejsou kvůli penězům, ale proto, aby se snažili obec rozvíjet," myslí si starosta.

Jen on sám obci ušetřil asi tři miliony korun. „A to jen když bych působil jako neuvolněný starosta. Kdybych však pracoval na radnici na plný úvazek, byla by částka mnohem vyšší," podotýká Vágner.

To, že z něj už mohl být milionář, mu nevadí. „Je to jako s kouřením. Když si spočítám, kolik kuřák zaplatí ročně za cigarety, je to šílená částka. Tím, že přestane, ale stejně nezbohatne, peníze se rozkutálí zase někde jinde," usmívá se muž, který se živí jako elektromontér na stavbách.

S platem starosty nepočítá ani do budoucna. „Je to u nás taková tradice a nikomu ze zastupitelů to nevadí," říká Vágner.

V Krasové žijí asi tři stovky lidí. Díky šetrnosti radnice se například loni dočkali nových povrchů silnic a chodníků.