V centru Brna je málo nádob na odpadky. Stejný názor má i drtivá většina čtenářů internetových stránek Brněnského Deníku, kteří v anketě odpovídali na otázku „Je v centru Brna dostatek odpadkových košů?“

Například cestou z náměstí Svobody po Masarykově ulici k hlavnímu nádraží je lidem k dispozici jen pět odpadkových košů. Chybí i v postraních uličkách. „Je to opravdu tak, a vůbec to nechápu. Jak chce potom město udržet pořádek. Je to velmi nepříjemné, hledat místo, kde se zbavit třeba jen špejle od nanuku,“ říká Marek Pochylý z Brna. „V mnohých městech je dost košů, které ve městě nejsou vidět, ale když je potřeba, lidé si je najdou. Zatímco v Brně nejsou skoro žádné, ani ty škaredé, které člověk nepřehlédne nikdy,“ říká například Pavel Bryx z Brna.

Koše nakoupíme, řekl starosta

Na nově opraveném náměstí Svobody se objevilo hned po jeho rekonstrukci pár kamených pevně zabudovaných odpadkových košů. Předtím, než na konci června přijeli do města evropští prezidenti, přidal brněnský magistrát na náměstí kromě květináčů se zelení i pár plechových nádob na odpadky s logem města.

Rozmístit v centru Brna odpadkové koše je ale v kompetenci radnice městské části Brno–střed. Starosta Michal Bortel přiznal, že košů není dost. „Vnímám to podobně. Snažíme se je postupně doplňovat tak, aby jich bylo dostatek,“ konstatoval Michal Bortel. Kolik odpadkových košů úřad přidá a jak budou vypadat, zatím nevěděl. Podle Michala Bortela je totiž mnohdy problematické domluvit se s majiteli domů, před kterými by nádoby měly stát.

„Není to jednoduché. Už v minulosti, kdy jsme odpadkové koše dávali k domům, nás majitelé kritizovali, že byl u košů nepořádek,“ vysvětluje Bortel. Technický náměstek brněnského primátora Ladislav Macek, který má odpadové hospodářství ve městě na starost, si vzpomněl, že v osmdesátých letech bylo v centru Brna asi čtyři sta dvacet odpadkových košů.

„Dnes jsou jich s bídou asi dvě stovky. To je hodně málo,“ dodává Macek. Jeden odpadkový koš stojí osm set až dva tisíce korun. Problém je podle Macka v tom, že mnohem dražší je vyvážení a likvidace odpadu. „Kdyby chtěla městská část v centru Brna přidat například sto košů, musela by ve svém rozpočtu počítat s mnohem větší částkou na jejich vyvážení,“ podotkl.

Tím by však výdaje spojené s novými koši nekončily. „Zadarmo není ani obsluha, úklid a skládkovné,“ dodal.

Třídit odpad? Nádoby nejsou

Kromě malých odpadkových košů chybí v centru Brna také kontejnery na třídění odpadu. Jediný takový je od loňska na Moravském náměstí. Nespokojení jsou s tímto hlavně ekologové.

Primátora Romana Onderku a jeho náměstka Martina Andera kvůli tomu před dvěma týdny navštívila delegace z ekologické organizace Hnutí Duha. Předali jim petici, kterou podepsalo dva tisíce dvě stě dvacet dva Brňanů. Ti požadují více kontejnerů na tříděný odpad ve městě. Současná průměrná docházková vzdálenost k nim je totiž dvě sta padesát metrů, což je podle ekologů daleko a lidi to od třídění odpadu odradí.