„Naprosto to naplnilo naše očekávání. Prostor je zaplněný, útulný a přitom zůstal přírodní,“ vyjádřil se starosta Brna-Bosonoh Martin Černý. Hlavním důvodem vzniku koutu byla absence místa, kde by se mohli obyvatelé zdejších bytových domů společně scházet. Zároveň nebyla plocha dostatečně udržovaná. „Prostor byl zanedbaný a ztrácel potenciál. Cíl byl doplnit dřevěné prvky, ale zároveň nic nekácet a nenarušovat charakter místa,“ dodal Černý.

Brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl.
Silnice v Brně? Jedny z nejhorších v republice, říká radní zodpovědný za dopravu

Po představení návrhu na vytvoření se objevily pozitivní reakce. „Na tomto místě se řadu let nic nezměnilo a pomalu to chátralo. Když pan starosta představil návrh odpočinkového koutu, byla jsem nadšená. Místo je nyní zvelebené. Projekt je účelný a má smysl. Bude dědictvím pro budoucí generace,“ reagovala například Leona Masaříková.

Když však k návrhu nového odpočinkového koutu vedení městské části uspořádalo veřejnou diskuzi, setkalo se i s mírnou vlnou skepse a nesouhlasu. „Někteří lidé měli obavy, že se na místě budou scházet mladiství, kteří budou vytvářet pod okny hluk. Dále se objevily pochyby, zda se budeme o místo starat,“ vyjádřil se Černý. Vedení městské části je však dokázalo přesvědčit díky veřejným schůzím. „Chápal jsem argumenty občanů, svolali jsme dvě schůze a nechali je hlasovat. Snad kromě jednoho hlasu byli ostatní lidé pro. Dále jsme jim vše podrobně vysvětlili, ukázali a nechali je o některých věcech rozhodnout,“ řekl starosta Brna-Bosonoh.

Zástupci centra Vida dnes pokřtili novou šalinu. Ta nese motivy z matematiky i fyziky.
VIDEO: V ulicích Brna jezdí nově upravená šalina. Podívejte se, čím je výjimečná

V plánu městské části je zaměřit se na novou zeleň, vysázení nových stromků a keřů.