Situace se podle syrovického starosty Pavla Bauera vyhrotila už před třemi měsíci, kdy zastupitelé ředitelku jmenovali do funkce. „Na vlastní žádost odešel bývalý ředitel, takže jsme vypsali konkurz. O výběru kandidátů rozhodovala komise. Někteří rodiče nás nařkli, že výběr byl domluvený, ale to není pravda. Dokonce to ani není možné. Rohrerová prostě jednoznačně zvítězila. Také je zarážející rychlost, s jakou si někteří lidé udělali na novou ředitelku názor," popsal Bauer.

Konkurzu na ředitelku se zúčastnila i bývalá učitelka školy Lenka Doupovcová. Neuspěla a spolu s ostatními rodiči sepsala zmíněnou petici. Podle ní si například rodiče stěžovali, že jejich děti byly u toho, když na ni ředitelka křičela. „Neomaleným způsobem navíc urážela i jejich děti. Dozvěděla jsem se, že neadekvátně trestala také dva předškoláky v mateřince," sdělila Doupovcová na veřejném internetovém fóru, které rodiče zřídili.

kauza syroviceředitelka Alena Rohrerová nastoupila do funkce na syrovické základní škole letos na jaře
rodiče se začali bouřit proti jejím výukovým postupům, petici podepsalo 270 lidí
ředitelka výtky odmítá, podle ní petici zmanipulovala bývalá učitelka školy, která neuspěla v konkurzu na ředitelku
situací na škole se zabývala i policie a Česká školní inspekce

Ze školy kvůli sporům odešla. Také někteří rodiče plánují své děti přeřadit jinam. „Nenechám dceru chodit se strachem nebo odporem do školy. Raději ji budu někam vozit, i když mě to bude stát víc času a peněz," uvedla třeba Magda Svobodová.

Zastupitelé prozatím petici přijali. Chtějí však, aby nespokojení rodiče byli v námitkách konkrétnější. „Navíc jsme zjistili, že pod dokument se z velké části podepsali lidé, kteří ani nemají děti ve škole. Třeba důchodci, kteří do problému nejsou vtažení," poznamenal Bauer.

Petici nechápe ani Rohrerová. „Jde o skupinu nespokojených rodičů z jedné třídy. S většinou se ani osobně neznáme, přesto mě odsoudili. Takhle dospělí problémy neřeší. Já s dětmi vycházím dobře, dokonce mi na konci školního roku přišly poděkovat. Jde jen o vykonstruovanou kauzu jedné učitelky a její shozenou ješitnost," podotkla Rohrerová, která na škole bude zatím působit dál.

Výtky rodičů odmítá. Na jednu ze syrovických matek navíc podala trestní oznámení na policii. „Natáčela video ve školní šatně, které poté předala České školní inspekci. Chtěla ukázat, že tam není dostatečná bezpečnost. Oznámení jsem podala na neznámého pachatele. Původně jsem nevěděla, o koho jde. Bezpečnost je u nás v pořádku, jen prostě na jednom patře nemůže být dozor ve všech rozích," poznamenala.

Teprve policisté zjistili, že video natáčela jedna z matek. „Z našeho pohledu však nešlo ani o přestupek, ani o trestný čin," řekl mluvčí policistů z Brněnska Bohumil Malášek.

Podobně kauzu uzavřela i Česká školní inspekce. „Nedostatky při dohledu v době příchodu a odchodu žáků a uzamčení budovy se neprokázaly," sdělil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.