Odborné porotě se nejvíc líbil návrh Daniela Václavíka. Navrhl betonovou krychli, která bude obložená černou leštěnou žulou. „Bude stát v bazénu a na jeho dnu budou zlaté nápisy Nezapomeňte v češtině, hebrejštině a romštině," uvedl Václavík. Z horních hran krychle bude stékat voda.

Brno o pomník usiluje už dva roky. „Smyslem je podívat se prostřednictvím současného díla do nedávné historie a připomenout si holocaust, který byl obrovskou tragédií," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Památník bude stát uprostřed parku na náměstí 28. října. Zvolené místo se zamlouvá architektovi Petru Hrůšovi. „Socha se tam hodí. Věřím, že porota vybrala kvalitní návrh. Ten by tamní prostor pozvedl," myslí si Hrůša. Podle něho je důležité, aby dílo reprezentovalo hlavně téma a ne pouze autora.

Toho, že pomník zabere dětem místo na hraní v parku se nebojí. Právě naopak. „Z mého pohledu by děti měly mít na paměti, že se takové věci staly. Je to nenásilná výchova," uvedl architekt.

Krychle se v parku objeví zřejmě příští rok. „Rada schválila stavbu památníku. Nyní je nutné zařadit ji do rozpočtu," uvedla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská. Odborníkům se líbila ještě další díla. Jako druhý vyhodnotili návrh Martina Dohnálka a Jiřího Richtera. Prezentovali model s malými černými židlemi, mezi nimiž je několik světlých postav.

Návrhy památníku věnovanému obětem holocaustu. Vítězný návrh.

Jako třetího vybrali porotci Josefa Faltuse. Ten navrhl obdélníkovou plochu v pískové barvě, která připomíná shromaždiště v koncentračních táborech. Na okrajích jsou ve vyrovnaných řadách otisky bot. Uprostřed je změť otisků bosých lidských nohou.

Umělci o návrh pomníku soutěžili už před dvěma lety. Radním se tehdy nelíbily návrh, který vybrala odborná porota. Proto monument nevznikl. Letos vyhlásili druhou soutěž.