Ve dvě hodiny odpoledne na místním Židovském náměstí položili takzvané stolpersteiny. Slavnosti ze zúčastnila i rodina Jana Liebesného, který jediný pobyt v koncentračních a vyhlazovacích táborech přežil.

„Všichni máme velikou radost z této akce. Celou rodinu to poznamenalo v dobrém slova smyslu, po letech jsme se sešli. Pro všechny to hodně znamená. A nejen pro naši rodinu, ale je to ohromný počin pro povědomí o holocaustu a o zlu, které tu bylo,“ usmívala se Liebesného dcera Jana Rybková.

Pokládání kamenů připojil lomnický okrašlovací spolek ke Dnům evropského dědictví. Doplnil jej o program na Židovském náměstí s prohlídkou dvorků a zákoutí židovského ghetta, vystoupení skupin HaChucpa a Youcheved i občerstvení z tradiční židovské kuchyně. „Akci jsme připravovali celý rok. Hodně času zabralo vyjednání správné podoby stolpersteinů s německou centrálou tohoto projektu,“ upozornila Andrea Mikitová z okrašlovacího spolku.

Takzvané stolpersteiny mají připomínat osudy lidí odvlečených násilně v letech 1933 – 1945 do nacistických koncentračních táborů. Většinou to jsou žulové kostky se zapuštěnou mosaznou tabulkou o odvlečených. „Po Evropě je jich zatím pětadvacet tisíc,“ podotkla Mikitová.

Dodala, že rodinu Liebesných vybrali organizátoři především proto, že se jako o jediné ze zhruba čtyřicítky lomnických židovských rodin podařilo získat dostatek informací a najít i příbuzné. „Nyní intenzivně pracujeme na tom, abychom mohli takto uctít i další dvě rodiny,“ řekla Mikitová.