Bývalou starostku odvolalo zastupitelstvo minulý čtvrtek kvůli nepodepsání privatizačních smluv. „Pouze jsem chtěla mít právní jistotu, že jsou smlouvy v pořádku," vysvětlila Maťáková. A dodala, že tak chránila současné vlastníky bytů před zpětným neuznáním platnosti smluv.

Okolo těch se totiž podle exstarostky objevuje hned několik pochybností, třeba odkazy na už neplatné věci. „Podivná je také výměna nájemců těsně před prodejem bytů. Mám podezření, že jsem někomu zkomplikovala výnosný obchod," řekla Maťáková.

Ještě ve své funkci pak požádala o stanovisko ministerstva vnitra. „Podle rozboru musí město odůvodnit poskytnutí slevy z obvyklé ceny. V několika případech slevy na bytech dosáhly až 42 procent bez odůvodnění," řekla Maťáková, která po poradě s právníky zvažuje podání trestního oznámení.

Tento krok je však pro současného místostarostu Hakla pouze demonstrativní obranou. „Smlouvy jsou v pořádku a prodej proběhl podle pravidel. Vše jsme konzultovali s právníky a na zastupitelstvu," dodal Hakl.

MARKÉTA TURKOVÁ