Na Zemana v Brně dopoledne čeká zaplněný sál podnikatelské fakulty Vysokého učení technického. Bývalý šéf České strany sociálně demokratické vystupuje sebevědomě, energicky a neochudí obecenstvo o své proslulé bonmoty. „Moje řeč bude trvat asi patnáct minut, protože o nás politicích je známé, že čím déle mluvíme, tím méně myšlenek z nás vypadne," podotýká a studenti se poprvé rozesmějí. Svůj projev prokládá barvitými přirovnáváními, citáty a nezapomene na kritiku novinářů a tunelářů.

Vtip na závěr

Studentům pak odpovídá na otázky přes půl hodiny. „Je o dost jiný, než jsem čekala. V televizi působí starší. Jeho názory jsou zajímavé," říká studentka Martina Janotová.

Zeman odmítá půjčky Řecku, školné nebo rovnou daň. Setkání zakončí anekdotou. „Klaus a Zeman přijdou do pekla a stojí před Luciferem. První je na řadě Klaus, před kterým se zjeví ošklivá, stará a tlustá babice. Lucifer mu říká: Václave, protože máš za sebou hodně hříchů, musíš až do konce věčnosti kopulovat s touto ženou. Druhý je na řadě Zeman, před kterým se zjeví Claudia Schifferová. A Lucifer říká: Claudie, protože jsi v životě spáchala hodně hříchů…," dodává Zeman ke smějícímu se davu.

Návštěva expremiéra pokračuje od čtvrt na pět na náměstí Svobody. „Říká se o mně, že jsem nezkorumpovaný. Já ale korumpovat budu. Prvních deset lidí, kteří mi dají otázku, dostane moji knihu," vyzývá asi devět set lidí k diskuzi.

Ve stejnou dobu už v knihkupectví Dobrovský v Joštově ulici čekají dvě mladé dívky oblečené, nalíčené a učesané v tradičním japonském stylu. Vítají návštěvníky autogramiády Tomia Okamury, který má podepisovat své tři knihy Umění žít, Umění vládnout a Český sen. Podnikatel má ale půlhodinové zpoždění. „Kde zůstala typická japonská dochvilnost?" poznamenává jedna z čekajících. Okamura zpoždění vysvětluje komplikacemi na dálnici D1.

Když se nakonec zjeví v knihkupectví, z fronty se ozývá zvolání hurá! V davu mají převahu ženské fanynky. „Podepíši vše, klidně i odhalené bříško," pobaví Okamura ze začátku návštěvníky autogramiády. S každým prohodí několik slov a potřese si rukou. „To je krása, to si hned pověsím pro štěstí do auta," děkuje za darovaný přívěšek. Drobných dárků se mu nakonec na stole nahromadí několik desítek.