Podobný názor zastávala také Hana Šmerdová, která množství zeleniny kvůli vyšší ceně omezila. „Zelenina je drahá. Dvakrát se podívám, než si něco koupím. Tipla bych si, že za půl roku zdražila tak o sedmdesát procent,“ komentovala situaci Šmerdová.

Na dvojnásobný nárůst cen hlavně u rajčat, paprik a okurek poukázal majitel brněnského maloobchodu sítě Rapo Libor Fuchs. Okurku před pár měsíci prodával za padesát korun, teď stojí devadesát. „Zelenina je drahá, ale zatím mně nic nechybí. Dovážím ji od českých zemědělců. Okurky teď mají o něco nižší jakost, než na co jsem byl zvyklý. Za ty ceny se skoro už ani neprodávají. Cena narostla taky u cibule,“ přiznal maloobchodník.

Výhradně tuzemská výroba bez pesticidů přímo na pulty prodejen. Pěstitele zeleniny z Čerstvě utrženo ale ničí vysoké ceny energií.
Skleníky Čerstvě utrženo potemněly. Pěstitele z jihu Moravy drtí drahé energie

Od srpna šla cena zeleniny nahoru v průměru až o šedesát procent. Průměrná cena keříkových rajčat se minulý rok pohybovala okolo 67 korun za kilo. Dnes stejné množství stojí 89 korun. V některých obchodech jsou navíc vyprodaná. „Za výpadkem rajčat stojí dražší přeprava, výkyvy počasí i zvýšení mezd zaměstnanců,“ sdělil Deníku ekonom Lukáš Kovanda.

Za obrovskou drahotou stojí podle ekonoma několik faktorů najednou. Zvýšila se inflace, cena energií i pěstování zeleniny ve vytápěných sklenících. Navíc je zima, takže místní obchodníci zeleninu v některých případech musí dovážet z jihu. Rapidní nárůst cen vnímá celá Evropa. „Problém s nedostatkem zeleniny neřešíme jen u nás. Je to celosvětový problém. Ve Velké Británii mají prázdné regály. Zeleninu tam dostávají na příděl,“ sdělil Kovanda.

Rajčata jsou oblíbenou surovinou v každé kuchyni
Rajčata jsou zdravá, ale... Na co si dát pozor?

Ke zlepšení situace by podle Zelinářské unie Čech a Moravy mělo přijít v druhé polovině roku s nástupem tepla. To se na trh opět vrátí dodávky domácí zeleniny.