Zkusit si curling nebo třeba běžecké lyžování mohou lidé od čtvrtka v Praze v Olympijském parku, který stál osmdesát milionů korun. Alespoň částečně se tak vžijí do kůže sportovců v české reprezentaci. Brňané si však o podobných atrakcích ve svém městě můžou nechat jen zdát.

I přesto, že olympiáda dnes začíná, město zatím neplánuje ani velkoplošné promítání na náměstí Svobody. „Zatím s tím nepočítáme," uvedl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Naposledy před dvěma lety mohli Brňané v centru fandit hokejové Kometě ve finále české extraligy.

Přímý přenos na náměstí neplánuje ani žádný soukromník. „Zatím o to nikdo městskou část nepožádal," sdělil mluvčí Brna-středu Roman Burián. Oba mluvčí však připustili, že se fanoušci mohou promítání dočkat, pokud česká hokejová reprezentace postoupí do boje o medaile.

Ani v Kajot Areně se fandové nemůžou zatím těšit na přenosy. „Zatím o nich neuvažujeme, protože led haly je obsazený tréninky," řekl marketingový referent Komety Lukáš Bajer. Dodal však, že budou reagovat na vývoj her. „Když bude naše reprezentace hrát o medaile, zvážíme, že fanouškům přiblížíme atmosféru v Soči přímo na stadionu," uvedl Bajer.

Některým Brňanům se nelíbí, že žádné akce k olympiádě nebudou. „Miluji atmosféru společného fandění. Je škoda, že na náměstí Svobody nic nebude," uvedl Michal Lánský. Souhlasí s ním i Jan Hornický. „Olympiáda je jen jednou za čtyři roky, tak by jí mohli věnovat trochu pozornosti. Navíc je to pozitivní příklad pro děti, které sedí jen u televize," myslí si Hornický.

Olympijský park v Praze postavil Český olympijský výbor. Podle předsedkyně jihomoravských olympioniků Šárky Kašpárkové je škoda, že výbor neuspořádal menší akce i v dalších městech. „Doufám, že se to do budoucna zlepší," uvedla atletka. Věří, že když budou hokejisté nebo třeba rychlobruslařka Martina Sablíková sahat po medailích, přece jen Brňané velkoplošný přenos na náměstí uvidí.

Brňanům tak nezbývá jiná možnost než sledovat úspěchy českých a moravských sportovců doma u televize nebo s přáteli v restauraci. Přenosy ze Soči uvidí například v Kometa Pubech v Kounicově ulici a v Kajot Areně. Po celou dobu olympiády si tam fanoušci můžou na úspěch českého týmu připít hokejkou. „Kolem hokejky jsou přilepené dva nebo tři panáky. Přátelé je pak musejí vypít zároveň," vysvětlil provozní obou podniků Václav Zezula.

Olympijské klání uvidí lidé také ve Sport baru Arena v Hybešově ulici. „O přenosy ze zimní olympiády bývá podobný zájem jako o jiná mezinárodní mistrovství," uvedl tamní vedoucí Jaromír Chmelař. Fanouškům doporučuje si místa rezervovat.