Obě se měly v pondělí vrátit ke svému otci, který je podle jejich výpovědí psychicky i fyzicky týral. Starší jedenáctiletá Kristýna o víkendu dokonce utekla z Klokánku. Měla strach se do rodiny vrátit. Krajský soud proto v sobotu vydal mimořádně předběžné opatření, kvůli kterému dívky ještě můžou několik dní v Klokánku zůstat.

Podle Motejla za zoufalý útěk jedenáctileté Kristýny může především mediální tlak. „Myslím si, že pokud by do Klokánku nepřijeli novináři, nenamířili na tu ubohou dívku kamery, tak bychom dnes nemuseli řešit takto vypjatou situaci. Děti mají jít podle rozhodnutí soudu zpět do rodiny. A takové rozhodnutí musí všichni respektovat,“ ohradil se Motejl.

Podle něj pochybily i pracovnice Klokánku, které dovolily novinářům s dětmi dělat rozhovory. Ke změně vedení ale nevyzývá.

Podle ředitelky Klokánku Ditty Pokorné je ale Motejlova kritika neoprávněná. "Pan ombudsman ani jednou za dívkami do Klokánku nepřišel. Tento případ řešíme už více než rok a média do toho nezasahovala. Mediální zájem je jen zlomkem, jak jsou děti špatně chráněny. Nechápu o co panu Motejlovi jde. Ta dívka několikrát řekla, že když se bude muset vrátit domů za otcem, tak je schopná si udělat cokoli. To ombudsman chce, aby novináři psali o horší tragédii?“ podivila se Pokorná.

Pokorná upozornila na to, že obě dívky několikrát soudním znalcům vypověděly, že se do rodiny nechtějí vrátit. Jsou ale ochotny mluvit s matkou. Ta je ale podle sociálních pracovnic na děti často hrubě sprostá a o schůzky s nimi příliš nestojí. O otci několikrát vypověděly, že je psychicky i fyzicky týral. Chtěl, aby dodržovaly přísná křesťanská pravidla. On sám se před nimi nazýval Kristem.