Konkrétně se jedná o Základní školu a mateřskou školu Adamov v Komenského ulici. „Mohu to potvrdit. Dostali jsme zprávu od hygienické stanice, že u některých žáků byla sekvenovaná varianta covidu omikron,“ sdělil ředitel vzdělávacího zařízení Stanislav Tůma.

Další záchyt evidují v brněnské Základní škole Arménská. „Oznámila nám to krajská hygienická stanice, jedná se o jednoho žáka z druhé třídy. Zbytek třídy je nyní v karanténě," informoval ředitel školy Petr Holánek.

Podezření na novou variantu koronaviru evidují u dvou svých zaměstnanců i ve Fakultní nemocnici Brno. „Vzorky posíláme na konfirmaci do Národní referenční laboratoře. Případů však bude pravděpodobně více,“ uvedla mluvčí bohunické nemocnice Veronika Plachá.

Definitivně potvrzené sekvenací viru jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zatím jen dva případy varianty koronaviru omikron u dvou lidí z Liberce. Dalších osm případů, včetně jihomoravských, laboratoře prověřují, sekvenace je ale ještě nepotvrdila.

Kůrovec ořešákový zanechal stopu na odloupnuté kůře ořešáku černého.
Kůrovec napadá na jihu Moravy ořešáky. Vědci zjišťují rozsah škod

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na čtvrtečním briefingu uvedla, že se prošetřuje vazba u odhalených nákaz variantou omikron na nedávný turnaj ve vodním pólu, který se odehrál v Brně. A to i za účasti sportovců z Jihoafrické republiky. „Jeden z belgických případů měl vazbu na tento turnaj, takže došetřujeme možné vazby,“ řekla.

Poprvé věci variantu omikron zachytili 24. listopadu v Jihoafrické republice. Během dvou týdnů se mutace rozšířila z Afriky až do Adamova. Podle prvotních poznatků je varianta omikron silně infekční. „Omikron ještě neměla možnost soupeřit s jinými variantami. Dokud se tak nestane, nebudeme vědět, zdali u nás nahradí v současnosti dominantní variantu delta,“ vysvětlil Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky, který se zabývá analýzou vzorků.

Nakolik bude nová mutace nebezpečnější, nebo naopak pouze nakažlivější s lehčím průběhem onemocnění zatím není zcela jisté. Podle prvních informací by proti variantě omikron však mělo fungovat očkování. Výsledky výzkumů společnosti společnosti Pfizer/BioNTech naznačují, že při naočkování třemi dávkami poskytuje vysokou úroveň ochrany proti onemocnění. „Z předběžných dat je jasné, že ochrana se s třetí dávkou zlepšuje," uvedl šéf Pfizeru Albert Bourla.

Omikron je další ze série mutací viru SARS-CoV-2. V celé republice nyní převládá takzvaná delta mutace, která způsobila výraznou vlnu v Indii na jaře letošního roku. Vykazuje vysokou infekčnost i zvýšenou odolnost vůči protilátkám. Infekčnější je rovněž takzvaná mutace gama, kterou vědci poprvé detekovali na začátku ledna 2021 v Tokiu u čtyř turistů, kteří přiletěli z Brazílie.

Omikron je podle Akademie věd varianta podobná mutaci britské, která postihla nad čtyři desítky států po celém světě. Může být agresivnější vůči mladším pacientům i lidem, kteří onemocnění již prodělali. Rovněž lépe uniká imunitního systému.