Z téměř sedmi stovek žáků se s nákazou na brněnské střední škole v Charbulově ulici aktuálně potýká devětadvacet dětí. Navzdory tomu však s nedostatkem pedagogů dosud nebojují. „Čísla šla od minulého týdne rapidně nahoru. Ještě tehdy to bylo jen pár žáků, teď jsou to desítky. Připravujeme se i na situaci, pokud by nastal problém s chybějícími učiteli,“ podotkla tamní ředitelka Jana Marková.

Až čtvrtinu nakažených pedagogů řeší na bučovickém gymnáziu. Jeho součástí je také obchodní akademie, podle tamního ředitele Jaroslava Honzy se ale právě tou v prosinci zřejmě prohnala předchozí mutace koronaviru, takzvaná delta. „Na gymnáziu fungujeme v režimu hybridní výuky, většina učitelů má bezpříznakový průběh, proto čerpáme ze zkušeností z předchozích vln a učíme i na dálku,“ vysvětlil Honza.

Psa, který se v úterý ráno propadl pod zamrzlou hladinu vodní nádrže Štěrkovna v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, vytáhli profesionální hasiči z Břeclavi a dobrovolní z Hrušek.
Pes se propadl pod led: zvíře v Nové Vsi zachránili hasiči z Hrušek, podívejte

Náhlý výpadek části vyučujících tak zatím vzdělávání na bučovické střední škole nijak výrazněji neohrozil. „Víc nás ohrožují karantény než samotné onemocnění, kvůli jednomu pozitivnímu PCR testu jsme byli nuceni poslat do karantény hned několik tříd. Suplování se zatím daří uspořádat tak, že máme kvalifikované vyučující ve všech hodinách, byť mají někdy děti místo češtiny například angličtinu,“ doplnil tamní ředitel Jaroslav Honza.

V úterý přibylo na jihu Moravy 3074 nových případů nákazy koronavirem. Jedná se tak o největší přírůstek za poslední dva týdny. Z onemocnění se vyléčilo 556 lidí, nikdo nezemřel. Nejhorší situace panuje v Brně, počet nakažených je ve městě téměř dvakrát větší než na Brněnsku a bezmála čtyřikrát vyšší než v ostatních jihomoravských okresech.

Zdravotníci na jihu Moravy podali v úterý zájemcům 5060 dávek vakcíny, zájem však postupně klesá. „Naši zdravotníci naočkovali o víkendu v brněnské Olympii 536 lidí. V sobotu a neděli bylo provedeno celkem 650 PCR testů, podíl pozitivních se pohybuje mezi 30 a 40 procenty. Varianta omikron převažuje u drtivé většiny případů,“ shrnul mluvčí brněnské svatoanenské nemocnice Jiří Erlebach.