Podle majitele společnosti Tredos Františka Pléhy, jejíž autobus na lince jel, to byl Ladislav Urban. Někteří lidé začali mít pochybnosti o řidičových kvalitých už po prvních kilometrech jízdy.

Řidič špatně řadil, neuměl se rozjet a vypadal dost unaveně. Když v Jamolicích zapomněl odbočit a přes půl vesnice couval, napadlo některé lidi v autobuse, že řídí buď opilý, nebo pod vlivem nějaké jiné omamné látky.

,,Byla to hrůza. Autobus poskakoval ze strany na stranu. Řidič neznal cestu. Měla jsem pocit, že je úplně mimo. V Jamolicích jsem už dostala strach,“ líčila cestu Tereza Puklická. Pořádně vyděšený byl i Jakub Vrba. ,,Mezi Polankou a Ivančicemi zničehonic tak prudce zabrzdil, že jsem se hrozně lekl. Myslel jsem si, že mu snad pod kola skočila srna, ale ono nic. Takhle přece nejezdí profesionální řidič,“ povzdechl si mladík.

Problém ale nebyl v malé zkušenosti muže za volantem. Řidič byl totiž opilý, což později potvrdili policisté přivolaní cestujícími. Předčasnou konečnou měl řidič v Ivančicích na náměstí, kde měli přistoupit další lidé. Do uličky v autobusu si ale stoupla žena a vykřikla: „Dál s ním nejedu. Okamžitě volám policii.“

Hlídka jen potvrdila obavy lidí. ,,Policisté zajistili řidiče autobusu a při dechové zkoušce mu naměřili alkohol v hodnotě 1,62 promile,“ uvedl tiskový mluvčí policie Brno­venkov Aleš Mergental. Mezitím lidé tři čtvrtě hodiny čekali na náhradní autobus. Někteří ale radějí zvolili jiný dopravní prostředek. ,,Co já vím, kdo nás zase poveze. Raději pojedeme vlakem,“ shodly se sestry Eva a Hana Janouškovy, které v Brně studují.

Řidič mezitím podle výpovědí cestujících sprostě nadával a před policisty šermoval rukama. Za volant prý neusedl pod vlivem alkoholu poprvé. Z předcházejícího zaměstnání muže z Blanenska podle některých cestujících údajně vyhodili kvůli stejnému problému. Jen s tím rozdílem, že tehdy řídil nákladní vůz.

O alkoholové minulosti svého zaměstnance ale neměl ponětí majitel Tredosu Pléha. ,,Skutečně to nevím. Jinak bych ho samozřejmě nezaměstnal,“ tvrdil. Případem je otřesený a řidiče okamžitě propustí. ,,Cestujícím budeme kompenzovat náklady,“ řekl. Jen náhodou včera cesta neskončila nehodou.

Podle vyjádření soudního znalce Miroslava Hirta má člověk s takovou dávkou alkoholu zpomalené reakce, nekoordinované pohyby, hůř vidí a trpí zvýšeným sebevědomím. ,,Je veliké štěstí, že se nic nestalo.“ Podobně mluvil i starosta Ivančic Vojtěch Adam.

Naposledy se podobný případ odehrál letos v červenci v Brně. Autobus mířící do Tesca v Králově Poli řídil muž se 3,4 promile.