V brněnské nákupní galerii Vaňkovka nebylo ve čtvrtek odpoledne k hnutí. Slevy tam přilákaly například i Petru Polákovou. „Dostala jsem na Vánoce nějaké peníze, tak chci využít slev. Kabát, který jsem si vyhlídla před svátky, stojí o čtyři sta korun méně. Líbila se mi k němu i kabelka, tu slevili ještě více," řekla spokojeně Brňanka.

Odložené nákupy

Petr Jonák z Ivančic na Brněnsku ve čtvrtek naopak nadával. „Před Vánocemi jsem tady ve Vaňkovce koupil kávovar a právě jsem zjistil, že je zlevněný. Asi se opravdu nevyplatí pořizovat dárky před Štědrým dnem," řekl muž.

Vedoucí poradenské linky časopisu dTest Lukáš Zelený upozornil, že pro obchodníky jsou slevy součást marketingové strategie. „Někteří je jen vyhlásí, ale ceny ve skutečnosti nesníží. Ti rafinovanější na velmi krátký čas ceny před svátky zvýší, aby je po Vánocích snížili na původní úroveň. To je ovšem takzvaná klamavá obchodní praktika, která navíc odporuje zákonu," upozornil Zelený. Obchodníci podle něj používají i další chyták. „Zlevní jen zlomek zboží, aby nalákali do obchodu zákazníky," řekl.

Obchod Orsay ve Vaňkovce nabídl zákazníkům zlevněné zboží už 26. prosince. „První den byl zájem slabší, ale ve čtvrtek přišla spousta lidí," sdělila vedoucí prodejny Jana Una.

Dlouhá fronta se ve čtvrtek vinula i u poklady v knihkupectví Dobrovský. Tam lidem nabízeli třetinovou slevu.

Asi devadesát procent zboží nakoupí se slevou zákazníci obchodu se sportovními potřebami Hervis. „Slevy se týkají téměř všeho, nejen sezonního zboží, a potrvají do vyprodání zásob. Je možné, že je budeme zlevňovat ještě více," uvedl vedoucí prodejny Martin Dvořáček.

Zvýšený nápor zákazníků ve čtvrtek zaznamenalo i obchodní centrum Olympia v Modřicích na Brněnsku. „Přišlo několikanásobně více lidí. Před některými obchody stály davy lidí," uvedla marketingová manažerka centra Lucie Nedbalová.

Na slevy láká i hračkářství Sparkys na Masarykově třídě. Lidé jich ale příliš nevyužívají. „Zlevnili jsme část zboží, hlavně to, co bylo v katalogu, například autíčka nebo rolovací klávesnice," řekla prodavačka Lucie Krejčiříková.

Třetina chyb

Česká obchodní inspekce doporučuje lidem, aby ani ve slevové horečce neztráceli rozum. Při poslední kontrole na jihu Moravy zaměřené na obchody z výraznými slevami našla inspekce porušení předpisů u téměř třetiny zboží. „Spotřebitelé mají nesprávné informace o ceně, nedostanou správně vyplněné doklady a obchody používají klamavé praktiky," upozornila mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Doplnila, že lidé se nemusí bát reklamovat zboží koupené ve slevě. „Platí u nich stejná doba záruky i právo na uplatnění reklamace," upozornila mluvčí.