„Je to neúměrně vysoká částka," řekl opoziční zastupitel za TOP 09 Daniel Valenta. Dodal, že před několika lety sociální demokraté, kteří nyní na zasedání zastupitelstva zvedli ruku pro navýšení sumy, požadovali úplné zrušení tohoto příspěvku. „Je to od nich pokrytecké. V částce jsou zahrnuté i výdaje na telefony, při dnešních neomezených paušálech je to ale stále vysoká suma. Peníze mohla radnice využít jinde. Například královopolští dobrovolní hasiči potřebují nové hadice," sdělil Valenta.

Radnice tvrdí, že částku nenavýšila. „Na ošatné padne i letos padesát tisíc korun. Pouze jsme jinak upravili rozpočet. Do sumy sto tisíc korun, kterou opozice kritizuje, jsme zahrnuli i příspěvky na telefonické hovory uvolněným zastupitelům. Dříve jsme je zařazovali do jiné kolonky," vysvětlila mluvčí královopolské radnice Olga Pelcová.

Sociálnímu demokratovi a starostovi Králova Pole Romanu Vykoukalovi se částka za ošatné vysoká nezdá. „Nechápu, co na tom opozici vadí. Ošatné dostávají jen úředníci, kteří vedou slavnostní obřady jako například svatby. Je to deset tisíc korun pro jednoho ročně. Peníze ještě musíme zdanit. To je směšná suma na oblečení, které na reprezentaci radnice potřebujeme," řekl.

Ošatné v Králově Poli pobírají dvě matrikářky, starosta a místostarostka. „Před třemi lety dostávalo tento příspěvek celkem pět zaměstnanců úřadu, dohromady to bylo šedesát tisíc korun. Předloni jsme částku snížili na nynějších padesát tisíc korun," doplnila Pelcová.

Některé brněnské městské části dávají na ošatné vyšší sumy. Například v Brně-středu je to padesát tisíc korun ročně pro jednoho zaměstnance, který se obřadů účastní. „Neumím posoudit, jestli je to hodně, nebo málo. Jako oddávající ale musím být upravená. V létě mám i šest obřadů za den. Největší položkou je účes," řekla zastupitelka Jasna Flamiková.

V Žabovřeskách dostávají oddávající dva tisíce korun za obřad. „Máme tuto položku vedenou jako úpravu zevnějšku. Je pak na úředníkovi, jestli si za deset obřadů koupí kvalitní oblek, nebo peníze utratí za kadeřníka," řekl opoziční zastupitel Jiří Zuziak.