Blanka Scházelová, která v Tuřanech žije, si myslí, že změna byla potřeba. „Bývaly tu často nehody a křižovatka byla velmi nepřehledná. Snad to teď bude lepší," řekla.

Pomoci mohou nové semafory, které budou dopravu na křižovatce řídit. Jejich signalizace bude sladěná i s nedalekým železničním přejezdem, takže by měly nejen zabránit dopravním nehodám, ale také zrychlit silniční provoz. „Často jsem se na křižovatce zdržela i několik desítek minut. Kolony byly dlouhé hlavně ve špičce," upozornila řidička Tereza Ticháčková.

Podle starosty městské části Brno-Tuřany Aleše Jakubce budou mít z nové křižovatky užitek nejen obyvatelé Tuřan a sousedních Chrlic, ale všichni obyvatelé Brna, kteří využívají městskou hromadnou dopravu. „Dopravní podnik už nám nebude volat, že autobusy linky 40 mají pět, deset, patnáct minut zpoždění," předvídal. Křižovatce, kterou denně projede až sedm tisíc aut, by se mělo výrazně ulevit.

Oprava křižovatky v kostce
Oprava křižovatky Popelova – Kaštanova začala v říjnu loňského roku a skončila v letos v červnu. Město za ni zaplatilo bezmála dvaadvacet milionů korun, za které silničáři upravili celkovou podobu křižovatky. Dělníci opravili povrch vozovky a postavili nové chodníky, zastávky autobusů a světelnou signalizaci.

Součástí úprav v Popelové a Kaštanové ulici bylo také vytvoření nových zálivů pro autobusy městské hromadné dopravy.  I ty by mohly přispět ke snížení počtu dopravních nehod v Tuřanech. „Několikrát jsem viděla, že jedno auto zastavilo za stojícím autobusem, řidič za ním si toho ale nevšiml a naboural do něj," popsala Scházelová. Nově vzniklé zálivy, ve kterých budou autobusy v zastávkách stát, problém vyřeší. Řidiči aut už nebudou muset za stojícím autobusem zastavovat a čekat.

Úpravy, na které město vydalo téměř dvaadvacet milionů korun, však podle místních obyvatel mají i svá úskalí. „Dalo se to udělat i lépe. Když už se ulice upravovaly, mohli dělníci protáhnout chodník až k nedaleké továrně. Tam by se opravdu hodil," myslí si Scházelová. Stovky zaměstnanců tak musí i nadále absolvovat kus cesty po silnici.

V dohledné době už se v Tuřanech žádné další úpravy nechystají. Zbytek Brna se však o prázdninách bude muset obrnit trpělivostí. Velké opravy začaly například ve Škárově ulici v Králově Poli, v ulici Úvoz v městské části Brno-Střed, nebo ve Starém Lískovci ve Vltavské ulici.

LENKA ŠKLUBALOVÁ